Prva međunarodna vježba speleoronilačkog spašavanja u Hrvatskoj

U vremenu od 28. do 31. kolovoza 2008. na širem području Ogulina i Vrbovskog provedena je prva međunarodna vježba speleoronilačkog spašavanja na kojoj je uz 5 pripadnika HGSS-a sudjelovalo i 6 pripadnika Jedinice za tehničko ronjenje i spašavanje iz voda, Civilne zaštite Republike Slovenije.
Speleoronilačka baza je bila na izvoru Zagorske Mrežnice pored Ogulina, a ronilo se u još u izvoru Kamačnik i Sinjac do dubina od 95 metara. U 4 dana je napravljeno ukupno 55 urona od kojih 16 sa TRIMIX mješavinama zavelike dubine.

Ova vježba je rezultat višegodišnje odlične suradnje između naših službi koja se očituje u zajedničkim tečajevima i zajedničkom usvajanju i standardizaciji procedura speleoronjenja kako bi u slučaju neke kompliciranije duboke akcije spašavanja bili kompatibilni i mogli pomoći jedni drugima.

Najzanimljiviji dio vježbe je bilo ronjenje koje je obavljeno u subotu 30. kolovoza u izvoru Kamačnik gdje smo početkom srpnja stali na dubini od 75 metara i gdje smo vidjeli da ide dalje istim smjerom i jednako prostrano. Za ovaj put smo planirali otići još dublje i dalje, a usput i napraviti topografski nacrt objekta. Prvi uron smo planirali u subotu do dubine od 95 metara, a za uron u nedjelju i preko 100 metara. Uron u subotu smo izveli do planirane dubine te smo vidjeli da se kanal nastavlja istim smjerom i ide dalje, ali smo pri povratku bili sporiji zbog vezivanja niti te nismo stigli napraviti topografski nacrt već samo uzeti podatke o dubini na određenim točkama koje će omogućiti izradu skice objekta. Izronili smo nakon 95 minuta, a temperatura vode je bila 7 stupnjeva što nam je omogućilo prilično pothlađivanje.

Prilikom pripreme urona u nedjelju, zbog veće dubine i lošije vidljivosti od lipnja morali smo isplanirati puno duže ronjenje što bi nam predstavljalo veliki problem pri temperaturi od 7 stupnjeva te smo odlučili odustati od planiranog ronjenja za nedjelju.

Zbog jako velike dubine, planiramo nastaviti istraživati izvor Kamačnika, ali uz puno više pripreme i angažman većeg broja pomoćnih ronioca koji bi nam pomogli u transportu opreme i samoj provedbi ronjenja, što bi napravili u proljeće ili rano ljeto (ovisno o vremenskim prilikama) 2009. godine. Za sigurnu provedbu istraživanja potrebna su nam bar 4 dana ronjenja kad bi napravili i detaljni topografski nacrt objekta kao najvažniji rezultat svakog pa i ovog speleološkog istraživanja.

Ipak na kraju smo bili jako sretni jer je ovo do sada najdublje speleoronilačko istraživanje koje su poduzeli naši ljudi u našoj zemlji jer sve dublje izvore su nam ronili isključivo stranci (Francuzi i Talijani). Ovo ronjenje su izveli Vedran Jalžić (HGSS Zagreb i SO HPD „Željezničar“) i Ivica Ćukušić (HGSS Zagreb i SO PDS „Velebit“) te pomoćni ronioci Maksimilijan Babić (HGSS Makarska) i Robert Erhardt (HGSS Zagreb i SO PDS „Velebit“)). Trenutno potvrđenom dubinom od 95
metara izvor Kamačnika je na 5. mjestu u Hrvatskoj po dubini, nakon izvora Une, Kupe, Cetine i Sinjca sa velikom perspektivom istraživanja dalje i dublje.

Alati

2114