Tečaj za instruktore normoxic trimix-a

U vremenu od 27. do 31. kolovoza 2010. godine u Dubrovniku je organiziran tečaj za instruktore normoxic trimix-a u organizaciji Svjetske ronilačke federacije (CMAS) i Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS).

Na tečaju su bila tri polaznika, od kojih su dva pripadnici HGSS Speleoronilačke grupe, Ivica Ćukušić i Petronije Tasić. Tečaj je vodio CMAS instruktor Flemming Holm iz Danske uz asistenciju Nevena Lukasa koji je istovremeno polagao cross-over za CMAS instruktor trainera trimix.

Zanimljivo je da je tečaj bio besplatan, samo je trebalo platiti troškove instruktora iz Danske jer CMAS potiče slične tečajeve kao edukaciju instruktora u nacionalnim savezima. Šteta je što nije bilo više zainteresiranih za ovaj tečaj iz redova drugih instruktora HRS-a.

Baza za ronjenje je bila u ronilačkom centru Abyss u Dubrovniku koji je pružio svu potrebnu logističku potporu za provedbu tečaja te im se i ovim putem zahvaljujemo. Ronilo se na pozicijama otoka Sv.Andrije i olupine broda Taranto koji je zanimljiv zbog par starih traktora koji tamo leže na morskom dnu pored olupine broda od II. svjetskog rata kada je i potopljen.

HGSS je ovim tečajem dobio mogućnost da samostalno školuje svoje pripadnike za dubinsko ronjenje sa trimix mješavinama do 60 metara (normoxic trimix), a u planu je u skoroj budućnosti da se položi i napredni trimix, čime bi se moglo školovati naše pripadnike za ronjenje do dubine od 100 metara.

Alati

1973