Tečaj za speleoronilačko spašavanje - Francuska 2010.

U vremenu od 11. do 14. studenog 2010. godine na poziv Francuske službe speleo spašavanja (Speleo Secours Francais) dva pripadnika HGSS Grupe za speleoronilačko spašavanje – Ivica Ćukušić i Igor Markanjević sudjelovali su na godišnjem tečaju za speleoronilačko spašavanje.
Na tečaju je bilo 9 polaznika iz Francuske i naša dva člana.

Ronilo se u jezerima i špiljama na području Aillon-le-Jeune (Savoie), a glavni cilj je bio rad sa posebnim speleoronilačkim nosilima. Scenarija svih vježbi je isti, a to je unesrećeni speleoronilac koji je iza sifona strada na suhom dijelu tijekom nastavka istraživanja i samostalno ne može izroniti nazad.

Upotreba ovih nosila je jedini način kako se može pomoći takvoj osobi (bez velikih građevinskih radova i ispumpavanja sifona ili bušenja otvora do suhog dijela iza sifona i slične ludorije). HGSS je prije 2 godine prvi put isprobavao samostalno modificirana nosila, ali nismo našli dobrovoljca koji bi htio ući u njih.

Sada nakon usvojenih znanja iz Francuske možemo sa sigurnošću reći da smo spremni i za ovakvo visokospecijaliziranu vrstu spašavanja, a stečena znanja ćemo uskoro prenijeti i na ostale članove naše Grupe kroz idućih nekoliko vježbi.

Alati

1714