Vježba speleoronilačkog spašavanja

2. srpnja 2011. grupa za speleoronilačko spašavanje HGSS-a održala je vježbu na izvoru Gojak u okolici Ogulina.

Poučeni iskustvima dvoje naših članova, koja su stekli prošle jeseni na speleoronilačkom tečaju u Francuskoj, napravljena su podvodna nosila, uz minimalnu modifikaciju uobičajenih speleonosila, čime nije nimalo narušena njihova prvotna funkcija.

Glavna primjena ovakvih nosila je u slučaju scenarija u kojem bi se unesrećena osoba teže ozlijedila u suhom dijelu špilje, iza sifona. U tom slučaju bi jedini mogući način kvalitetnog i sigurnog zbrinjavanja unesrećenog bio upravo s ovakvim ili sličnim nosilima.

Navedena nosila nisu konačan i gotov proizvod, već su prototip kojeg ćemo usavršavati u spasilačkim vježbama s raznim scenarijima.

Bitno je napomenuti da se možemo pohvaliti kako smo među rijetkim zemljama u Europi (treći ili četvrti, nap.a.) koje su uopće radile na ovom problemu u speleoronjenju. Isto tako, ovo je bila prva takva vježba na realnoj lokaciji tj. sifonu, kojeg smo preranjali s osobom u nosilima za razliku od dosadašnjih vježbi gdje su nosila bila prazna.

Za simulaciju spašavanja odabran je Izvor Gojak budući da se nakon ulaznog sifona nalazi više od dva kilometra suhih kanala. Budući da ovakvi speleološki objekti nisu rijetki u Lijepoj našoj i da je speleoronjenje sve popularnije, nastojimo pratiti trendove iz najrazvijenijih zemalja u tom području (Francuska, Italija, V.Britanija...) te se sukladno tome pripremamo na najadekvatniji mogući način.

Alati

1873