B.4 - EU Proteus task - istraživanje dubokog speleološkog objekta

EU Proteus, B.4 Task - Research of difficult (more then 500m deep or more then 4km long) cave in Croatia

Koordinator: Darko Bakšić

U petak, 16.11.2012. godine u 18:00 h ekipa u sastavu: Danijel Frleta, Sanjin Gotić (HGSS Rijeka), Marin Glušević, Katja Milišić (HGSS Split), Goran Rnjak (HGSS ŠI), Slaven Boban i Darko Bakšić (HGSS Zagreb) u tri vozila HGSS reg. oznaka ST-904 TI, RI-398 PC i ZG-1008 GS krenuli su odraditi aktivnost B.4 projekta EU Proteus. Aktivnost je odrađena u Jamskom sustavu Kita Gaćešina – Draženova Puhaljka dubine -737 m i duljine 23 334 m koji se nalazi u masivu Crnopca iznad Gračaca. Osnovni cilj aktivnosti bio je posjetiti kompleksan speleološki objekt za kojeg bi se kasnije izradio plan spašavanja.

 

Jamski sustav Kita Gaćešina prikladan je za ovu aktivnost jer se radi o dubokom i dugačkom speleološkom objektu gdje se posljednjih godina provode intenzivna speleološka istraživanja. U posljednje dvije godine HGSS imao je i dvije najteže akcije speleospašavanja upravo u ovom jamskom sustavu. Više o akcijama speleospašavanja može se naći ovdje.

Kako je nakon zadnje akcije speleospašavanja zaključeno da bi najfrekventnije dijelove jame trebalo opremiti kvalitetnim dvostrukim inoks sidrištima to se i odlučilo realizirati.

U subotu, 17.11.2012. rano ujutro sedmero članova HGSS ulazi u jamu. Podijeljeni u 4 ekipe opremaju još jednu liniju za napredovanje u ulaznoj vertikali, zatim dio glavnog kanala preko “Pješčare” i “Grlića” do bivka na -268 m dubine (mjereno od nižeg ulaza Kite Gaćešine), te prečnicu na “Vratima percepcije”.

U nedjelju postavljaju dvostruka sidrišta na penju u “Sonji”, postavljaju tiple za novu liniju telefonskog kabla kroz “Pješčaru” i raspremaju stari telefonski kabel od “Vrata percepcije” do ulaza.

Cijeli tim izašao je iz jame u nedjelju u 15 h. Uslijedilo je pranje opreme i povratak.

Alati

2043