Izvješće o akciji speleospašavanja iz Riesending Schachthohle u masivu Unterberg u Bavarskoj - Njemačka

Dana 08.06.2014. godine, u 16:20 h Markus Auer preko liječnice  HGSS-a javlja da se u jami Riesending Schachthöhle u masivu Untersberg u Bavarskoj dogodila nesreća na dubini od oko -980 m i oko 3,5 km udaljenosti od ulaza. Riesending Schachthöhle najdublja je jama u Njemačkoj s dubinom od -1148 m i duljinom od 19,1 km. Nesreća se dogodila 08.06.2014. godine u 01:30 h. Unesrećni speleolog Johann Westhauser uslijed pada kamena zadobio je udarac u kacigu. Prvobitna informacija bila je da je zadobio ozljede glave, da ima krvarenje, te da povremeno gubi svijest. Jedan speleolog iz njegove ekipe izašao je van iz jame ipozvao pomoć dok je drugi ostao s njim.

Akciju spašavanja vodi Bergwacht Bayern uz pomoć policije. Obzirom da se radi o nesreći u dubokoj i kompleksnoj jami u pomoć se odmah pozivaju Österreichische Höhlenrettung i Speleosecours Suisse. U stanje pripravnosti stavljaju se Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico (CNSAS), Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Jamarska reševalna služba (JRS). Hrvatska gorska služba spašavanja – Komisija za speleospašavanje tjedan dana drži u pripravnosti između 35 i 40 spašavatelja. Vodi se intenzivna komunikacija sa svim ekipama u akciji spašavanja i onima stavljenim u pripravnost.

Dana 12.06.2014. godine u akciju spašavanja službenim putem pozvan je CNSAS iz Italije. Broj Talijanskih spašavatelja se povećava tako da je do kraja akcije spašavanja angažirano čak 109 spašavatelja.

Transport unesrećenog započinje u subotu, 14.06.2014. godine u 17.38 sati. Do tada je zdravstveno stanje unesrećenog Johanna bilo stabilizirano, te je bio zbrinut.

U nedjelju 15.06.2014. godine u 14.28 sati članovi HGSS od Bergwachta dobivaju službeni telefonski poziv za pomoć u akciji speleospašavanja. U ovom se pozivu traži da se uputi najmanje 20 iskusnih speleospašavatelja. U 14.58 h HGSS pozitivno odgovara na poziv Bergwachta pa se dvojica spašavatelja Dinko Novosel i Danijel Frleta odmah upućuju na mjesto događaja, odnosno u spašavateljski stožer u Berchtesgaden. Istovremeno, Bergwacht je pokrenuo proceduru za službeni poziv za pomoć. Odmah po prihvaćanju telefonskog poziva u pomoć spašavatelji iz HGSS stanica Delnice, Dubrovnik, Ogulin, Split, Šibenik, Varaždin i Zadar putuju prema Zagrebu gdje noće dok su spašavatelji iz Rijeke i Pule spremni da se ujutro pridruže glavnini spašavatelja (negdje iza Ljubljane) te da putuju zajedno.

U 00:02 sati prva dvojica spašavatelja HGSS dolaze u Berchtesgaden i upoznaju se sa situacijom. Prenose informacije u Hrvatsku te asistiraju oko procedure službenog pozivanja. Tijekom noći (16.06.) u 01:17 h mailom je potvrđena potreba za mobilizacijom članova HGSS. U pozivu se traži mobilizacija 25 spašavatelja HGSS, jednog liječnika, te oprema za spašavanje potrebna za opremanje do 900 m dubine. Odmah se mailom odgovara da će se HGSS odazvati na poziv, te da na raspolaganje može dati sve što je traženo.
Ujutro 16.06.2014. godine Bergwacht Bayern i Bavarsko državno ministarstvo unutarnjih poslova, graditeljstva i prometa uputilisu službeni poziv za pomoć, preko Hrvatskog konzulata u München-u, na Državnu upravu za zaštitu i spašavanje RH i sjedište HGSS.
Dana 16.06.2014. godine u 6 sati ujutro 24 pristigla spašavatelja (2 ekipe) kreću iz Zagreba i Rijeke prema Berchtesgadenu. Nakon Ljubljane se ove dvije ekipe spajaju i zajedno u povorci nastavljaju do Berchtesgadena.
Daljnji slijed aktivnosti dan je u sažetom i preglednom dnevniku za razdoblje od 15.06.2014. do 19.06.2014. godine. Ovaj dnevnik uglavnom prati aktivnost HGSS ekipe, dok je za cijelu akciju spašavanja vođena jedinstvena evidencija od strane Bergwachta.

Nedjelja, 15.06.2014.

16:00 Dvojica članova HGSS-a polaze iz Karlovca

19:00 Zaustavljaju se u Zagrebu, pripremaju potrebnu opremu i nastavljaju dalje prema Njemačkoj.

Ponedjeljak, 16.06.2014.

00:02 Dolazak dvojice spašavateljau Berschtesgaden.

00:30 Uspostava kontakta sa stožerom.

01:17 Zahtjev za pomoć mailom je poslan HGSS u Hrvatsku.

06:00 Ustajanje, ekipeod ukupno 24 spašavatelja HGSS krenule iz Zagreba i Rijeke.

08:00 Brifing u stožeru u Berchtesgadenu. Vrijeme je dobro, zdravstveno stanje unesrećenog je stabilno. U jami je 35 spašavatelja CNSAS iz Italije.

10:00 Brifing u stožeru u Berchtesgadenu. Unesrećeni se osjeća malo bolje, ima malu bol u ruci, uz njega su dva liječnika i paramedik.

12:00 Dolazak ekipe od 24 spašavatelja HGSS u Berschtesgaden.

13:00 Nils Bräunig upoznaje spašavatelje HGSS s njihovim zadatkom. HGSS spašavatelji činit će „beck up“(pričuvu) podijeljen u dvije ekipe. Jedna ekipa od 10 spašavatelja bit će dežurna u planinarskom domu u blizini ulaza jame, a druga ekipa od 16 spašavatelja bit će dežurna u vojarni (glavnoj bazi), te stožeru. Za slučaj potrebe ove će se ekipe odmah slati u jamu.

14:15 Prva ekipaod 10 spašavatelja polijeće prema ulazu jame.Na ulazu u jamu ostavit će svu opremu za jamu, te pješice otići do obližnjeg planinarskog doma gdje će biti u pripravnosti. Prije polijetanja, u svega 1 h, pripremljena je sva oprema za spašavanje u jami do cca -600 m dubine. Ekipa koja polijeće uzela je opremu za opremanje jame do -300 m te opremu za bivakiranje u jami.

16:50 Sedmero spašavatelja sletjelo kod ulaza jame.

17:50 Svi spašavatelji sletjeli kod ulaza jame i krenuli prema planinarskom domu.
Utorak, 17.06.2014.

09:00 Brifing. Vrijeme je dobro, situacija s unesrećenim je OK, u jami je 50 ljudi. Nosila se nalaze na bivku 2. Planira se transport kroz meandar na dubini od 430m do mjesta koje se zove Nirvana. Tamo se nalazi bivak. Očekuje se da bi unesrećeni tokom dana trebao stići na to mjesto, a zatim bi se trebao odmoriti 8h. Nakon toga obaviti će se smjena ekipa u jami, te se očekuje posljednje izvlačenje iz jame.

13:15 Nosila ulaze u meandar na dubini od 430 m. Iz jame je izašlo 10 talijanskih spašavatelja, a isto toliko ih je ušlo u jamu. Trenutačno je uz unesrećenog Austrijski liječnik, prije njega je bio Slovenski liječnik. Po planu nosila s unesrećenim trebala bi stići do pod vertikalu Nirvana tokom večeri ili noći.

16:56 Dogovoreno je da se unesrećenog nakon izlaza iz jame u slučaju lošeg vremena spusti zemaljskim putem do doma i da se ekipa HGSS-a iz planinarskog doma pridruži transportu.

19:20 Unesrećeni se i dalje transportira prema Nirvani. Akcija ulazi u završnu fazu. Ukoliko transport zapne na velikoj vertikali, ekipe HGSS-a preuzimaju taj dio.

21:00 Stigao poziv za hitnim ulaskom spašavatelja HGSS u jamu kako bi pomogli Talijanskim kolegama. Iz planinarskog doma 10 spašavatelja HGSS krenulo je prema ulazu jame, a istovremeno se iz vojarne u nekoliko navrata helikopterom do ulaza u jamu prebacuje još 10 HGSS spašavatelja (ukupno 20) Plan je pomoći talijanskoj ekipi i završiti izvlačenje iz meandra te doći u bivak u Nirvani. Prema informacijama iz jame HGSS spašavatelji ne trebaju ništa od opreme nositi u jamu jer je sve već opremljeno za transport.

21:38 Ekipa iz doma stigla na ulaz u jamu i zatražila naša nosila NEST.

22:16 Ekipa od 10 spašavatelja iz doma započela sa spuštanjem u jamu.

22:24 Prvih 5 spašavatelja iz vojarne poletilo prema ulazu jame.

22:50 Javljeno ekipi da na određenim dionicama nedostaje opreme i da je potrebno uzeti sa ulaza od Švicaraca.

22:54 Zadnja ekipa od 5 spašavatelja iz vojarne poletila prema jami. Zapravo, za transport 10 spašavatelja HGSS bila su potrebna 4 leta helikopterom. Detaljna i točna evidencija letova vođena je na helidromu u vojarni.

23:41 Svi spašavatelji HGSS ušli su u jamu. Unijeli nešto opreme i užeta, dvije bušilice i opremu za bivakiranje.

Srijeda, 18.06.2014.

00:25 Prvih 10 spašavatelja HGSS spustilo se na dno ulazne vertikale (-300 m).

00:36 Prvi iz ekipe prošao bivak 0.

00:37 Stigla je informacija da je jedan član HGSS-a zbog suženja u jami odustao i vratio se van. Pritom je prva informacija bila da se vratio s Bivka 1 prema van i da nije ozlijeđen. Nakon provjere je utvrđeno da je odustao odmah u prvom suženju. Kako se nije javio prilikom izlaza iz jame uslijedila je višestruka provjera pa je on pronađen u šatoru pored jame. U prvom trenutku njemački spašavatelji mislili su da mu je možda potrebna nekakva pomoć, ali je utvrđeno da je sve u najboljem redu.

01:30 Talijani javljaju da su nosila prošla „Waschsalon“.

03:07 Devetnaest spašavatelja HGSSdošlo je doTalijana. U jami zapravo nije postavljena linija za spašavanje. Talijani sve opremaju tijekom transporta nosila.
Dogovor je da dalje HGSS organizira transport nosila i vodi akciju, a talijanska ekipa će biti potpora.

05:00 Spašavatelj HGSS-a se vratio prvim letom helikoptera s ulaza jame u vojarnu, a drugi član HGSS-a se upućuje na ulaz jame zbog bolje komunikacije i potpore HGSS ekipi u jami.

06:24 Nosila s unesrećenim dopremljena su do bivaka pod Nirvanom. Suradnja s talijanskom ekipom je izvrsna. Unesrećeni u bivku dobiva liječničku skrb, napitke, hranu i odmor, a HGSS ekipa sortira opremu i ide pripremiti slijedeću etapu meandra za transport. Polovica talijanske ekipe izlazi van ili ide na odmor prema bivku 1.

08:55 Izbivka pod Nirvanom javljeno je da se očekuje nastavak transporta kroz meandar oko 11h. Na pola puta između Nirvane i završetka meandra, u blizini mjesta gdje se penje u bivak 1 (ovaj bivak nalazi se u „slijepom kanalu“), izradit će se privremeni bivak za unesrećenog. Tu će se ponovo zbrinuti unesrećeni kako bi se dobilo vrijeme za opremanje završnih dijelova meandra.

12:07 Unesrećeni je stigao do privremenog bivka u meandru. Hrvatska ekipa je zatražila dodatnih 10 spašavatelja te 30 fixeva, 30 pločica i akumulatore za akumulatorske bušilice. Nastavlja se s postavljanjem meandra. Pregovorima u stožeru utvrđeno je da postoji austrijska ekipa od 6 spašavatelja koja će priskočiti u pomoć HGSS ekipi. Nakon provjere nije bilo jasno gdje se ti austrijski spašavatelji nalaze, stoga je planirano da se ekipa is velike ulazne vertikale spusti do HGSS ekipe i pomogne. Istovremeno velika vertikala ostaje nepokrivena pa se preostalih 6 hrvatskih spašavatelja na površini počinje pripremat za ulazaku jamu. Dok se ne razijasni situacija oko 6 autrijskih spašavatelja Hrvatski spašavatelji na površini su u stanju pripravnosti.

14:30 Ekipe rješavaju zadnji dio meandra, te sve vertikale do bivka 0. Transport iz privremenog bivka kreće oko 17 h.

20:06 Nosila stigla do kraja meandra, pravi se pauza od 15min i kreće se s lakšim vertikalnim dijelom transporta.

20:20 Krenuo vertikalni transport na dionicama od 40 m i 20 m do bivka 0

21:18 Očekuje se uskoro završetak vertikalnih dijelova transporta. Komunikacija je u prekidima zbog prisluškivanja novinara i prebaciti će se na Cavelink tekst poruke.

23:41 Došla točna i provjerena informacija da su nosila tek stigla u B0, a nastavak transporta kreće kroz 4 sata.


Četvrtak, 19.06.2014.

01:59 Svi članovi HGSS penju van iz jame.

02:21 Prvi član HGSS izlazi iz jame.

04:25 Ukupno je devetspašavatelja HGSS već izašloiz jame.

04:30 Jedanaest spašavatelja HGSS izašloje iz jame.

05:10 Krenuo transport nosila iz bivka 0 prema izlazu.

05:14 Još je samo jedan spašavatelj HGSS u jami. Kako su izlazili iz jame većina spašavatelja HGSS odmah je prebačena helikopterom u vojarnu.

05:15 Četvorica HGSS-ovaca su ostali na ulazu.

05:24 Svi članovi HGSS-a izašli van !!!

06:47 Nosila krenula u ulaznu vertikalu.

07:27 Nosila napreduju, blizu „balkona“.

08:38 Nosila prošla 180m vertikalu i nastavljaju dalje.

10:20 Nosila čekaju na dnu suženja dok talijanska ekipa prođe.

10:30 Zadnji metri od ulaza.

10:59 Nosila se nalaze 20m od ulaza, prošli su sva suženja i probleme. Pričekat će se 15-ak minuta da se smiri stanje i nakon toga će se Johanna izvući na površinu.

11:44 Johann konačno vani!!!

13:11 Svi spašavatelji su izašli iz jame. Uskoro se očekuju svi u bazi.

 

Svi članovi HGSS vratili su se u matične stanice tijekom petka, 20.06.2014. godine.

Prema navodima Bergwachta u akciji spašavanja iz Riesending Schachthöhle ukupno je sudjelovalo 728 ljudi, od toga 202 spašavatelja u samoj jami.

Alati

1571