Tečajevi speleospašavanja

U razdoblju od 14.-22. rujna 2013. u Starigrad Paklenici održavao se tečaj speleospašavanja za vođe ekipa - "EU Proteus CRT for instructors". Tečaj su vodila dva instruktora francuske Speleo secours Francaise (SSF), 3 instruktora Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) i 2 intruktora slovenske Jamarske reševalne službe (JRS).
Tečaj je pohađalo 18 polaznika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Rumunjske.

Praktične vježbe održane su u kanjonu Bijele vode iznad Karina, te dva puta u Jamskom sustavu Kita Gaćešina - Draženova puhaljka. Tečaj je organizirao HGSS u suradnji sa SSF i JRS, a financiran je sredstvima projekta EU Proteus. Tim je povodom u Upravnoj zgradi Nacionalnog parka Paklenica održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen međunarodni Projekt obuka za upravljanje u katastrofama (DMTP), a potom prezentiran projekt EU Proteus.

Konferenciji su nazočili dopročelnik HGSS-a Vedran Tešić; pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a Darko Bakšić; zamjenik ravnatelja DUZS-a Nikola Gaće; Desk officer Europske komisije zadužena za projekt EU Proteus, Biljana Zuber; iz DPPI SEE Ivana Ljubojević, te iz Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije Stanislav Lotrič.

Nakon konferencije za medije održana je pokazna vježba svih sudionika tečaja, kojom su prezentirane razne tehnike speleospašavanja. EU Proteus je zajednički dvogodišnji projekt Jamarske reševalne službe Slovenije i HGSS-a, a financiran je iz sredstava EU. Glavni cilj projekta jačanje je svijesti o mogućnostima nesreća u speleološkim objektima, ali i povećanje učinkovitosti speleološkog spašavanja unutar Mehanizama civilne zaštite u Europi.

Inicijativa za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu

Paralalno s CRT tečajem održan je i DPPI (Inicijativa za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu), tečaj speleospašavanja. Organizatori tečaja su Hrvatska gorska služba spašavanja i Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije zajedno s Jamarskom reševalnom službom Republike Slovenije, uz potporu Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH te instruktore iz Hrvatske i Slovenije.

Projekt obuka za upravljanje u katastrofama

Na tečaju je sudjelovalo 20 predstavnika iz 10 država članica DPPI-a (Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Albanije i Turske. Polaznike tečaja je nominirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje kao svoj doprinos DMTP (Projekt obuka za upravljanje u katastrofama) DPPI-a. Instruiralo ih je 5 instruktora JRS-a i 2 instruktora HGSS-a. Tijekom osmodnevne obuke na oba tečaja se odradilo 80 sati različitih predavanja, kraćih demonstracija te praktičnog rada u manjim skupinama kako bi se konsolidiralo znanje. Na kraju je odrađena velika završna vježba spašavanja iz speleološkog objekta.

DMTP ima za cilj jačanje ljudskih kapaciteta za djelovanje u katastrofama, te jačanje suradnje između sudionika/djelatnika nadležnih nacionalnih službi za djelovanje u katastrofama. Uz to cilj je i harmonizacija aktivnosti između sudionika, s ciljem uklanjanja mogućih problema te promocija razumijevanja nacionalnih i međunarodnih operativnih procedura vezanih uz djelovanje u katastrofama.

Alati

2093