Spašavanje na Medvednici

Jučer u popodnevnim satima preko centra 112 HGSS Stanica Zagreb dobila je dojavu o unesrećenoj muškoj osobi na zapadnom dijelu Medvednice, područje Kameni svati.

Planinar se pri spuštanju strmom planinarskom stazom spotaknuo i u padu udario glavom pri čemu je zadobio težak potres mozga. Unesrećena osoba je na teško pristupačnom terenu zbrinuta nakon čega je nosilima spuštena do terenskog vozila kojim je po izuzetno teškom šumskom putu prevezena do prve prometnice gdje je predana djelatnicima HMP.

Širenje epidemije uzrokuje povećanje mjera zaštite u smislu kretanja po zatvorenim prostorima i javnih okupljanja. Posljedično tome, uočeno je povećano kretanje građana po šumama, planinarskim stazama i nepristupačnim terenima. Bilježimo značajan porast "izletnika" koji u želji da udahnu svježi zrak, psihofizički nespremni te neadekvatno opremljeni, kreću u avanture koje njih, a u konačnici i nas, dovode do povećanog rizika i da budemo potpuno realni mogućeg gubitka života. Pripadnici HGSS-a radi specifičnosti akcija spašavanjane ne mogu koristiti potpunu potrebnu zaštitnu opremu od virusa.

Još jednom najozbiljnije apeliramo na sve građane, naročito one psihofizički nespremne i neadekvatno opremljene, koji su odlučili malo izaći na svježi zrak da se suzdrže od avantura i drže odredbi stožera Civilne zaštite!

Pazimo na sebe i jedni na druge! Planine će nas čekati.

Alati

4557