Državna vježba speleospašavanja „ZRAČAK 2019.“

U razdoblju 5.-7. srpnja 2019. godine održala se Državna vježba speleospašavanja „Zračak 2019.“ u jamskom sustavu Zračak Nade 2 (kota ulaza 910 mnv) – Kaverna u tunelu Učka (kota ulaza 500 mnv) u Hrvatskom primorju.

Organizator aktivnosti bila je Komisija za speleospašavanje a voditelj HGSS Stanica Pula. Na vježbi je sudjelovalo 53 spašavatelja iz 11 stanica HGSS-a.

Zbog jednostavnog pristupa kroz cijelu godinu, iznimne ljepote i speleološkog potencijala, jama je dugi niz godina objekt brojnih istraživačkih akcija i posjeta speleoloških udruga. Ista tvori najveći speleološki objekt na Učki kojeg obilježava velika geomorfološka raznolikost, a posebnost je da su dva objekta povezana potopljenim kanalima koje je potrebno preroniti kako bi prispjeli s jednog ulaza na drugi.

Zbog iznimno uskih dijelova u gornjem dijelu jame Zračak 2, nemoguće je izvlačiti unesrećenog speleologa na površinu i zato se vježbom spuštalo unesrećenu osobu od 125m do 400m dubine odnosno od površine do izlaza u samom tunelu kroz kaptažu vode u Kaverni u tunelu Učka. Pothvat je uvjetovao rješavanje nekoliko zahtjevnih logističkih detalja. Naime, kako bi izašli u tunelu Učka spašavatelji su, s unesrećenom osobom u nosilima, trebali premostiti 400 m vertikalne i 1500 m dužinske razlike, preroniti dva sifona, prenijeti oko 600 kg speleološke i ronilačke opreme u uvjetima potpunog mraka i hladnoće te četiri puta zaustavljati promet u tunelu Učka (dužina tunela 5062m).

Zbog navedenog, ova vježba svrstava se u jednu on najsloženijih vježbi ikad izvedenih u speleospašavalačkim krugovima zbog čega je ista ocijenjena kao visokorizična. Vježba, koja je uspješno odrađena u neprekidnom trajanju od 25 sati, rezultirala je većom vidljivosti, uvježbanosti i suradnjom specijalnih grupa koje djeluju unutar Komisije za speleospašavanje i to Grupe za speleoronilačko spašavanje, Grupe za frakturiranje stijena te tehničke grupe u jami odnosno logističke podrške na površini.

Državne vježbe speleospašavanja HGSS-a izvode se svake godine u velikim (i često posjećenim) speleološkim objektima gdje, osim što se vrše tehničke pripreme u vidu preventivnog djelovanja, uvježbava se socijalizacija i vođenje velikog broja spašavatelja u složenim akcijama speleospašavanja. Zahvaljujemo Parku prirode Učka i tvrtkama Liburnijske vode d.o.o. i Bina Istri d.d. na podršci za izvedbu vježbe.

Alati

2742