"Ja sam netko, ali dio mene je i netko drugi"

Članovi "HUT" i transplantirana djeca "Hrabrice", njih dvadesetak, u dva dana obišli su selo Kalnik, Stari grad i ispenjali Vranilac (643 m), najviši vrh planine Kalnik.

Protekli vikend, 7. i 8.rujna 2019. Hrvatska udruga Transplant (HUT) i grupa za potporu obiteljima dijalizirane i transplantirane djece "Hrabrice" organizirala je dvodnevni izlet na Kalnik uz potporu i osiguranje HGSS Stanice Koprivnica. Članovi "HUT" i transplantirana djeca "Hrabrice" njih dvadesetak, u dva dana obišli su selo Kalnik, Stari grad i ispenjali najviši vrh planine Kalnik - Vranilac (643 m).

Važno je odati priznanje velikoj hrabrosti i ogromnom trudu osobama koje su planinarile s nama. Među njima, petero ih je bilo s transplantiranim bubregom, od čega četvero djece, i tri osobe s transplantiranim srcem među kojima i Dražen, član stanice Koprivnica, koji je prije 11 godina dobio priliku za novi život primivši srce nesretno stradalog 28-godišnjeg alpinista iz Njemačke.

Hrvatska udruga Transplant osnovana je 2005. godine i okuplja transplantirane pacijente, one na listi čekanja, članove njihovih obitelji i prijatelje, te zdravstvene radnike s područja transplantacijske medicine. Cilj rada udruge prvenstveno je povećanje broja transplantacija, poticanje pojedinaca na aktivno uključivanje u brigu o vlastitom zdravlju kao i u kreiranje zdravstvene politike. Udruga djeluje i na području socijalne skrbi, obrazovanja i zapošljavanja oboljelih i osoba s invaliditetom, te na razvoju civilnog društva. U rad udruge aktivno je uključeno pedesetak volontera, a po pojedinim aktivnostima na lokalnim razinama u radu sudjeluje više stotina aktivista i stručnih suradnika. Grupa za potporu obiteljima dijalizirane i transplantirane djece "Hrabrice" broji oko 40 članova od kojih neki još uvijek čekaju svoje organe i priliku za novi život. 

U Hrvatskoj živi gotovo 4000 osoba s presađenim organima (oko 1500 s presađenim bubregom, 400 s jetrom, 80-ak sa srcem, 60-ak multiorganskih - gušterača - bubreg, jetra - bubreg, i oko 1800 s transplantiranom koštanom srži), oko 600 osoba je na listi čekanja za transplantaciju, a na dijalizi je oko 3200 osoba.

Ovim putem im se želimo zahvaliti na ukazanom povjerenju uz posebne pozdrave našim malim, ali u srcima velikim hrabricama - Izidoru, Filipu, Juliji, Dini i Jurici! Za nas, ovo je početak jedne divne suradnje i prijateljstva. Sigurni smo prvo od još mnogih zajedničkih druženja transplantiranih osoba i HGSS-a.

Iako smo osjetili veliku zahvalnost za pruženu pomoć, ono što smo naučili u ova dva dana od te hrabre djece i njihovih roditelja je daleko više: ljubav, upornost i hrabrost. Ispratili su nas uz riječi: "Ja sam netko, ali dio mene je i netko drugi".

Alati

2562