100 žena na Sniježnici

Na tradicionalnoj manifestaciji u povodu Međunarodnog dana žena sudjelovalo je gotovo 400 planinara dok se 277 pripadnica ljepšeg spola uspelo do vrha Sv Ilija.

"100 žena na Sniježnici" je tradicionalni uspon na planinu Sniježnicu tj na vrh Sv Ilija (1234 nm) u organizaciji Hpd Sniježnice povodom Međunarodnog dana žena. Vrh Sv. Ilija najviši je vrh Dubrovačko-neretvanske županije na kojem je kapela Sv. Ilije iz 19. stoljeća, građena od tesana kamena u stijeni, po kojoj je vrh dobio ime. Ovogodišnji uspon održao se u nedjelju 13. ožujka. Iako vremenska prognoza nije bila obećavajuća na pohodu je sudjelovalo gotovo 400 planinara iz društava: HPD Sniježnica Dubrovnik,  Mareta Vela Luka, Sv Ilija Orebić, Adrion Gradac, Grabovica Ploče, Gledavac Metković, Vrgorac, Zagreb-Matica, Vjeverice iz Kotora, Udruga mladih Uliks sa Mljeta, Tenis klub Dubrovnik i drugi.

Vrh je ispelo čak 277 žena, od kojih je najmlađoj tek 9 mjeseci! Time je oboren prošlogodišnji rekord kada je vrh ispelo 216 pripadnica ljepšeg spola. Za vrijeme cijelog uspona i planinarskog domjenka za sigurnost sudionika brinuli su se pripadnici HGSS Stanice Dubrovnik koji su zabilježili tek dvije lakše intervencije.

 

Alati

1064