Akcija u kanjonu Čikole

HGSS Stanica Šibenik zaprimila dojavu u nedjelju, 27.8.2017. u 14:30 o grupi iznemoglih planinara u kanjonu Čikole.

U nedjelju 27.8.2017. u 14:30 na dežurni telefon zaprimljena je dojava ŽC 112 o grupi planinara koja je „zapela“ u kanjonu Čikole na ferati i da im treba pomoć.

Stupivši u kontakt sa unesrećenima, lociramo ih i saznajemo da ih je 5 te da su neki od njih dehidrirali i nisu u prilici dalje se samostalno kretati.

Troje spašavatelja odmah je krenulo u kanjon Čikole od strane sela Ključ, dok jedan spašavatelj kreće iz sela Bašići i pronalaze iznemogle planinare niti 45 minuta od dojave.

Nakon odmora i rehidracije, planinari uz pomoć spašavatelja kreću prema izlazu iz kanjona, za što je trebalo nešto više od 1,5 sata kako bi došli do mjesta polaska i svojih automobila. Tamo je još 6 spašavatelja čekalo spremnih za možebitnu pomoć.

Iako su svi planinari bili adekvatno opremljeni, uključujući vodu i hranu, visoke temperature i teško pristupačan teren su uzele svoj danak.

Savjetujemo ukoliko krećete planinariti po ekstremnim uvjetima kao što su visoke temperature, svakako krenuti u ranim jutarnjim satima i ponijeti najmanje dvije do tri litre tekućine po osobi.

Akcija je završila oko 18 sati kada se svih 10 spašavatelja vratilo u bazu i nastavku nedjelje.

Alati

2738