Spašavatelji Stanice Rijeka spustili domare na sigurno

Uz iznimne napore dvoje domara je spušteno na sigurno iz ponoći uz sudjelovanje 19 spašavatelja, jednih motornih sanjki i troje vozila.

Planinarski dom u pravom je smislu dom. Mjesto u kojem je svatko dobro došao, mjesto koje pruža toplinu i sigurnost. Često nismo ni svjesni da za taj osjećaj doma nije zaslužna samo pozicija ili vidik već da domove onakvima kakvi jesu čine ljudi koji se o njima brinu. Domari u planinarskim domovima su u pravilu samozatajni ali prvenstveno humani ljudi.

I ovoga petka par domara se uputio prema planinarskom domu na Hahlićima odraditi svoje dežurstvo. Kako bi svaki putnik namjernik ili planinar tijekom vikenda mogao potražiti zaklon u toplom planinarskom domu. Odabrali su najsigurniju varijantu
prilaza, te su koristili adekvatnu opremu za zimsko planinarenje. Bez obzira na sve predradnje, veliko iskustvo i dobru volju sreća ih je napustila.

Poskliznuće te puknuće dereze ostavio je dvoje domara blokirano na zaleđenoj strmini. Iako je uspon Pod Planinu najsigurnija varijanta u današnjim vremenskim uvjetima ona predstavlja pravi penjački izazov. Nije više bilo mogućnosti ni penjanja prema domu ni spuštanja u nizinu. Hladnoća je počela uzimati svoj danak. Akcija spašavanja potrajala je gotovo do ponoći.

Zbog snijega i leda spašavatelji manji dio puta koristili terenska vozila, do kuda se vozilima moglo doći u šumu. Po potom su prešli na transport motornim sanjkama. Kada je snijeg postao predubok a strmina se povećala nastavili su dalje uz pomoć turno skija i krplji. Na taj je način prijeđen najveći dio puta. U konačnici je bilo potrebno penjanje po ledenoj površini. Za spuštanje su zbog iscrpljenosti i pothlađivanja unesrećenih korištena užeta te nosila za snijeg, akija. Osobe su sigurno spuštene istim putem do podnožja planine. 

Bilo je lijepo pomoći ljudima koji inače pomažu nama kako bi nam boravak u planinama bio što ljepši.

Alati

1982