Četvrti dan traje potraga za nestalom osobom iz Ličkog Ribnika

HGSS Stanica Gospić zaprimila je, 7. listopada 2018. u 7.30 sati, dojavu o nestanku 79-godišnjegmuškarca iz Ličkog Ribnika, koji je zadnji put viđen u svom traktoru, 5. listopada u 2018., u večernjim satima u susjednom, oko 7 kilometara udaljenom selu, Medak.

Po zaprimljenim informacija nestala osoba živjela je sama, kreće se vrlo otežano i uz pomoć štapa te je slabijeg vida i sluha. Ubrzo nakon zaprimljene dojave, na putu prema Ličkom Ribniku, spašavatelji zaprimaju informaciju kako su mještani pronašli traktor u šumi u zaseoku Njegovani ali ne i nestalog muškarca.

Od mještana koji su večer prije započeli s potragom saznajemo da je područje nedaleko od mjesta gdje je pronađen traktor minski sumnjivo (minirano). Radi se o području koje je bilo okupirano u vrijeme Domovinskog rata, a u zoni naše potrage nalazili su se neprijateljski položaji i minska polja koja još uvijek nisu u potpunosti razminirana. Nakon provjere stanja na adresi www.misportal.hcr.hr minirano područje unosimo u GPS uređaje kao poseban (zabranjeni) sektor te započinje pretraga terena.

Nije bilo ugodno s jedne strane gledati crvene četvrtaste i trokutaste table s mrtvačkom glavom i natpisom MINE, a s druge strane razrušene kuće i vojne bunkere. Vjerujemo dobivenim informacijama i svojim GPS uređajima i nadamo se da nemaju veća odstupanja. Prolazi prvi dan, potrage, 12 spašavatelja među kojima jedan potražni tim (čovjek i pas) i bespilotna letjelica, pretraživali su uže područje oko traktora, prilazne puteve, razrušene i napuštene kuće i štale, snimalo se područje iz zraka.

Iako rezultata nije bilo, imamo razloga biti zadovoljni jer se svih 12 spašavatelja, nakon potrage među minski sumnjivim poručjima,  u večernjim satima vraća u bazu. Za ovaj dan posao još nije završen, ostalo je pregledati još nekoliko stotina fotografija snimljenih iz zraka ne bi li uočili traženu osobu te analizirati podatke dobivene pretragom terena.

Drugi dan potrage povećavaju se resursi kako ljudski tako i potražnim timovima s licenciranim psima, koji su daleko učinkovitiji u potražnim akcijama od ljudi tragača, osobito kad se radi o teško prohodnom i slabo vidljivom području zbog vegetacije. Kajakom se pokušava pretražiti dio rijeke Like ali zbog velike vegetacije u koritu to nije bilo moguće. Sa dvije bespilotne letjelice snima se područje iz zraka iz više pravaca.

Svi timovi imaju točno određen sektor koji pretražuju, ali jedan sektor imaju svi, to je sektor A, sektor u kojem se nalaze MINE. Kako drugi dan potrage nije dao rezultat, potraga se nastavlja i treći dan, ponavljaju se radnje prvog i drugog dana uz pojačano snimanje iz zraka posebno miniranog područja, jer vrlo je velika vjerojatnost da je nestala osoba otišla baš u tom pravcu, s obzirom na položaj traktora, teren, njegovo fizičko stanje i ukupan scenariji ove potrage.

Završava i treći dan potrage, analiziraju se podaci ukupno pretraženog terena, pregledavaju fotografije snimljene bespilotnim letjelicama, tragovi GPS-a, te planira nastavak potrage. Novih korisnih informacija nema, a osoba nije pronađen i potraga se nastavlja i dalje…  

Alati

1201