Dežurstvo HGSS-a na Snježnoj kraljici

Sretni smo da je naš preventivni rad urodio plodom te da je publika prihvatila zakonitosti kretanja u planini zimi. Gorski spašavatelji tijekom dva dana intervenirali su 15 puta.

4. i 6. siječnja na zagrebačkom Sljemenu je održana najveća sportska manifestacija u Hrvatskoj – Snježna kraljica, utrka Svjetskog kupa u skijanju, koju je posjetilo preko 20 tisuća gledatelja iz zemlje i inozemstva. Članovi HGSS-a koji svake godine osiguravaju osim natjecatelja i gledatelje su imali pune ruke posla. Srećom, njihov je posao bio više prevencija, a tek manjim dijelom spašavanje. To je prije svega zasluga naših spašavatelja koji su postavljali užeta kao rukohvate na svim teže prohodnim strminama, osiguravali prijelaze preko zaleđene natjecateljske staze Crvenog spusta te doslovno izvlačili i nosili one gledatelje koji su se slabije pripremili za ekstremne planinske uvjete koji su vladali na Sljemenu.

Velik doprinos sigurnosti su dali i članovi Hrvatskog planinarskog saveza koji su označili sve koridore za kretanje gledatelja te ih dobro posuli piljevinom koja je spriječila klizanje i nepotrebne padove. Stoga su i akcije spašavanje HGSS-a bile više usmjerene na pothlađene, iscrpljene i izgubljene posjetitelje, a manje na prijelome, posjekotine i sl.
 
Sretni smo da je naš preventivni rad urodio plodom te da je publika prihvatila zakonitosti kretanja u planini zimi. Rezultat svega su samo četiri intervencije na ženskoj utrci slaloma u utorak i 11 intervencija na utrci muškaraca u četvrtak. Prijašnjih je godina bilo oko 20 nesreća u jednom danu, a ozljede su bile daleko teže. U oba dana sudjelovalo je 125 članova HGSS iz cijele Hrvatske. Cijelu organizaciju osiguranja natjecatelja i gledatelja je vodila HGSS Stanica Zagreb.
 

Alati

2407