Međunarodna konferencija na temu domovinske sigurnosti i upravljanja krizama

U organizaciji Jutarnjeg lista i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u utorak, 17. rujna 2019., održana je konferencija „Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama“.

Međunarodna konferencija “Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama” održana je danas u prepunoj Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu u organizaciji Jutarnjeg lista i Ministarstva obrane. Cilj konferencije je analizirati postignuća i područja mogućih sustava domovinske sigurnosti od donošenja Zakona o sustavu domovinske sigurnosti u listopadu 2017. do danas te ukazati na daljnji smjer razvoja sustava domovinske sigurnosti.

“Očekuju nas još veće krize i sigurnosna situacija će biti još lošija. I na to moramo biti spremni. Ne smijemo čekati, već moramo djelovati proaktivno i biti spremni na te izazove. Novi trendovi traže od nas da budemo brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju. Oni gledaju kako biti ispred sigurnosnih sustava i računaju na naš ustaljen način promišljanja. Stoga je naša obveza razmišljati izvan tih ustaljenih okvira, misliti out of box, poticati kritičko i kreativno razmišljanje, promišljati razne scenarije. Samo tako možemo uspjeti”, naglasio je Krstičević.

Ova jedinstvena konferencija dovela je neke od vodećih svjetskih stručnjaka iz područja upravljanja krizama i katastrofama, koji su sudjelovali u panel-raspravi: Profesor dr. Shpiro Shlomo,  Bar Ilan University, Izrael, viceadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS RH, Wolfgang Krajic, direktor Synergies International Consulting s.p., Austrija, dr. Filip Dragović, MUP, Rick Larkin, ravnatelj Ureda za upravljanje hitnim situacijama grada Saint Paula, Minnesota, SAD, Josip Granić, pročelnik HGSS-a, Matthew Vatter, brigadir u mirovini (Nacionalna garda Minnesotte).

Izlaganje pročelnika Hrvatske Gorske službe spašavanja, Josipa Granića, na panel raspravi bilo je vezano uz domovinsku sigurnost i pogled s operativne strane.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u svom je obraćanju posebno naglasio da je u protekle dvije godine utrošeno više od 320 milijuna eura u više desetaka projekata opremanja policije, vatrogasaca i Gorske službe spašavanja, a sve u cilju poboljšanja sustava domovinske sigurnosti na terenu. Najveći dio tog novca je iz fondova EU.

Ministar je istaknuo skoro kadrovsko, zakonsko i materijalno jačanje sustava civilne zaštite. Tako je najavio formiranje helikopterske službe civilne zaštite. Za nabavu novih helikoptera već je osigurano 40 milijuna eura. MUP bi kupio 5 novih helikoptera koje bi koristila civilna zaštita, a bili bi namijenjeni u slučajevima nesreća i katastrofa. U budućnosti bi ta služba mogla preuzeti poslove hitne medicinske pomoći koju sada obavlja Hrvatska vojska.

Alati

764