Održana velika združena vježba u kanjonu Cetine

HGSS Stanica Split, zajedno sa svojim Ispostavama: Brač, Hvar, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin/Dugopolje, Split i Vis izvela je kombiniranu vježbu traganja i spašavanja na području kanjona Cetine obilježivši tako 62-godišnjicu svog postojana.

U subotu je HGSS stanica Split velikom prezentacijskom vježbom obilježila 62. godinu od osnutka. U vježbi je sudjelovalo 150 pripadnika i suradnika HGSS-a Split s ispostavama te pripadnici HGSS Makarska, Šibenik i Ogulin.

Na području Gata izvedene su vježbe spašavanja na divljim vodama, na mirnim vodama, potraga za nestalom osobom, spašavanje iz stijene, te spašavanje iz stijene uz pomoć helikoptera s ciljem prikaza osposobljenosti, opremljenosti i kapacitiranosti HGSS stanice Split. Pročelnik HGSS Stanice Split Frane Bebić iznimno je zadovoljan pokazanim.

– Vježba je imala pokazni karakter, ali osim potvrđivanja znanja, jako puno smo radili i na podizanju znanja, odnosno vodili smo računa da svaki član dobije takav zadatak s kojim će steći neko novo znanje. Moram kazati da sam iznimno zadovoljan izvedbom svih pet zasebnih vježbi. Pokazali smo da možemo istovremeno spašavati na dvije neovisne lokacije s 300-metarske litice u zaleđu Omiša, konkretno stijena Ilinca, zatim da možemo raditi na divljim i mirnim vodama s čamcem i psima koji su u stanju osjetiti miris pa čak i potonulog tijela, uz ronioce koji su radili traganje po dnu i izvlačenje. Na divljim vodama smo u stanju popratiti sve događaje dežurstva i probleme koji se mogu dogoditi na rijekama poput naše Cetine, Zrmanje, Kupe i slično. Iznad svega, čini mi se da je forte naše splitske stanice helikoptersko spašavanje, ali i potrage, gdje smo danas imali preko 70 učesnika u jednoj jako zanimljivoj vježbi – kazao je Bebić.

Vježbi su uz vrh splitskog HGSS-a i pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića, prisustvovali i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski dogradonačelnik Nino Vela i drugi.

Ukratko, današnja vježba, koja je održana u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, sadržavala je sve elemente potrage i spašavanja na različitim terenima upotrebom različitih tehnika i opreme. Velik broj sudionika, rad sa zapovjednim vozilom, GPS-om, korištenje radio-komunikacijske opreme, pružanje prve pomoći, transport unesrećenih, rad sa psima i dronovima.

Vježba se sastojala od pet različitih specijalnosti HGSSa: klasičnog stijenskog spašavanja, spašavanja iz stijene s pomoću helikoptera, spašavanje na brzim vodama, potrage i spašavanje utopljenika i kombinirane potrage u neurbanim uvjetima. Cijela je vježba trajala manje od 3 sata i svi ciljevi vježbe su uspješno izvedeni.

Alati

1138