HGSS bogatiji za dva licencirana potražna tima

Tijekom proteklog vikenda u Ogulinu je održano licenciranje potražnih timova HGSS-a.

Od 27. do 29. listopada 2017.  u Ogulinu je održano je jesensko licenciranje  i trening potražnih timova K-9 Hrvatske gorske službe spašavanja. Treningu je prisustvovalo 53 članova HGSS-a iz 18 Stanica, od čega 30 potražnih timova, te dva člana Hercegovačke gorske službe spašavanja Mostar.

Subota je bila posvećena licenciranju potražnih timova. Licenciranju potražnih timova po airscent metodi pristupilo je šest potražnih timova iz Stanica Čakovec, Ogulin, Orahovica, Požega, Šibenik i Zadar. Dva potražna tima iz Čakovca i Ogulina uspješno su svladali sve zahtjevne elemente licence  te time stekli pravo sudjelovati u potragama za nestalim živim i mrtvim osobama.

Istovremeno se odvijalo i licenciranje potražnih timova po mantrail metodi. Licenciranju su pristupila tri potražna tima, dok je licenciranje četvrtog potražnog tima predviđenog za nedjelju odgođeno zbog prejakog vjetra koji je uništio tragove polagača traga.  Elemente višeg  stupnja mantrail licence položio je potražni tim iz Splita.

Tradicionalno, na početku svakog treninga održava se vježba poslušnosti. Tri tima iz Stanica Orahovica, Čakovec i Rijeka pristupili su polaganju predlicence  te ju uspješno položili. Potražni timovi bili su smješteni  u vojarni Sveti  Petar u Ogulinu u domaćinstvu HGSS stanice Ogulin.  Treningu se pridružio i gradonačelnik grada Ogulina te se upoznao s radom potražnih timova.

Alati

3036