Dvije potražne akcije za HGSS Požega

Proteklih nekoliko dana HGSS Stanca Požega imala je pune ruke posla tragajući za tri osobe, koje su u vrlo kartkom vremenu pronađene, srećom bez ozljeda.

U utorak u  17.15 sati područni red DUZS Virovitica, izvijestio je HGSS Stanicu Požega da je na području naselja Bušetina, u općini Spišić Bukovica nestao 13-godišnji dječak.  Dječak se nije vratio iz škole  na vrijeme, a nakon dojave policiji utvrđeno je kako se isti uputio pješice prema kući, koristeći šumske staze i poljske putove.

Po dolasku u samo mjesto Bušetine, uspostavljeno je zapovjedno mjesto u društvenom domu, na taj način se uspjelo postići da  sve informacije  dolaze na jedno mjesto. Nakon analize svih podataka utvrđeno je kao nedostaju dva dječaka u dobi od 13 i 9 godina.

Nakon toga je napravljen plan potrage, te su svi učesnici oko 21 sati ušli u zone potrage, uključujući i potražni tim, istovremeno su sukladno planu potrage, u kuće nestalih dječaka upućeni djelatnici policije u civilnoj odjeći poradi mogućnosti da se djeca vrate doma.

U 21.16 sati jedan od timova policije koji je upućen na adresu jednog od dječaka iste je pronašao u ograđenom prostoru skladišta jedne tvrtke  cca 500 m od kuće, odnosno u zoni koja je slijedeća trebala biti pretražena. Dječaci su zbrinuti i po svemu sudeći prošli su bez ozbiljnijih posljedica po njihovo zdravlje.

Zbog ozbiljnosti i hitnosti postupanja, budući se radilo o djeci, od strane HGSS-a u sjedištu zatraženo je zapovjedno –potražno vozilo te termo-kamere. Vozilo i oprema je u kratkom vremenu bilo nadomak  mjesta akcije, ali srećom nije bilo potrebno jer su djeca u međuvremenu pronađena. Isto tako na putu prema mjestu akcije bili su pripadnici Stanice Bjelovar a u pripravnosti pripadnici Stanice Novska. U potrazi je sudjelovalo 12 pripadnika stanice Požega, 31 pripadnik MUP-a, te 36 vatrogasaca, mještana i lovaca.

Već idući dan  u 14.16 Stanica Požega zaprima dojavu od centra 112 Virovitica da je na području Papuka, u blizini izletišta Jankovac, jedna muška osoba (24) izgubljena.

Posredstvom centra 112 uspostavljena je telefonska linija sa između nestale osobe i pročelnika stanice Požega, koji je zahvaljujući poznavanju područja na osnovu opisa uspio izgubljenu osobu dovesti natrag do Jankovca, čime je u 14.46 sati i ova akcija uspješno završena.

Kao napomenu ističemo kako je ova akcija pokazala da je od iznimne važnosti da pripadnici HGSS-a dobro poznaju svoje terene poglavito domaće planine.

Alati

1956