Dvije snježne akcije za HGSS Zadar

U četvrtak, 28. siječnja  posredstvom Županijskog centra 112, u 11.15 sati  HGSS Stanica Zadar zaprimila je poziv u kojem je obiteljski liječnik  zatražio pomoć u transportu pacijenta na području Gračaca.

Prema dobivenim informacijama,  muška  osoba  (61) je pretrpjela moždani udar u svom domu u zaseoku  Podhum udaljenom oko 35 kilometara od Gračaca. S  njim se nalazio tim hitne pomoći, koji ga je zbrinuo, međutim zbog snijega ga nije mogao ransportirati do vozila hitne koje se nalazilo na obližnjoj prometnici. U akciju se odmah  uputilo osmero spašavatelja, koji su do unesrećenog stigli u 13.30 sati.  Za nekoliko minuta muškarac je prebačen u akiju  (nosila koja se koriste u snježnim  uvjetima), a potom  je za 15-tak minuta transportiran do vozila hitne, kojim je upućen u kninsku bolnicu.  

Netom prije kretanja u Gračac stigao je  još jedan poziv u pomoć, ovoga puta dvojice zadarskih planinara čiji su automobili ostali zameteni u snijegu na području Velikog Rujna. Odlučeno  je kako  će se u povratku iz akcije pokušati izvući automobili, čiji su se vlasnici već uspjeli spustiti do Starigrada, a potom stići i do Zadra. Planinarski dvojac se automobilima prije nekoliko dana uputio na izlet na Velebit, no u međuvremenu je pao snijeg pa je bilo nemoguće automobilima se vratiti se kući. Unatoč naporima, zbog previsokog snijega  i leda, te uske i strme ceste, automobili su morali ostati  na Velikom Rujnu i čekati   zatopljenje.

Alati

2628