EENA 2019.

Pretkonferencijskim danom 09.04.2019. u Dubrovniku započeta je jubilarna 20. EENA 2019. European Emergency Number Association je nevladina udruga s misijom promicanja sigurnosti građana, kojoj su primarni ciljevi promicanje jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, unaprjeđenje djelovanja hitnih službi, primjene novih tehnologija i postupaka.

Preko 750 posjetitelja, 55 država, 30 izlagača i 100 predavača obilježili su konferenciju EENA 2019 u Dubrovniku, a na uvodnoj radionici govorili su stručnjaci iz različitih područja primjene dronova: Romeo Durscher, DJI Technology Co., Ltd., direktor procesa integracije javne sigurnosti, Alfonso Zamarro - EENA, Filip Biočić - HGSS, Goran Bajči, M SAN Grupa d.d., te Ranko Vuica iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

U suradnji s HGSS-om po završetku radionice uzvanici su imali priliku na otvorenom poligonu isprobati proceduralno pravilno i sigurno upravljanje DJI dronovima u više simuliranih situacija pod stručnim nadzorom certificiranih instruktora. Pripadnici HGSS-a su okupljenima prezentirali rad službe te demonstrirali akciju potrage za nestalom osobom primjenom sustavno organiziranih procedura vođenja potraga i istovremenom primjenom različitih resursa. Kroz dane konferencije putem predavanja, debatama i panelima predstavljane su ideje i projekti vezani za unaprjeđenje rada hitnih službi. Veliko mjesto ovogodišnje konferencije zauzela je primjena dronova za potrebe prikupljanja podataka s terena, njihovu obradu i primjenu unutar sustava civilne zaštite i javne sigurnosti.

Svjedočimo vremenu izuzetno brzog tehnološkog napretka, no moramo biti svjesni potrebe razvoja i primjene procedura i sigurnosnih postupaka kako bi u radu s naprednim tehnologijama mogli ostvariti maksimalne rezultate i sigurnost svih učesnika. S osvrtom na uvodnu radionicu održanu u utorak, Romeo Durscher započeo je završnu panel prezentaciju "Unmanned Aircrafts : Going beyond" u kojoj su sudjelovali Alfonso Zamarro - "The future of drones, airspace & first responder", Holly Blanks - "Autonomous drones and control rooms", Filip Biočić - "How drones coordinate whit manned aircrafts in SAR in Croatia", i Ranko Vuica kao predstavnik HKZP. Istaknuo je činjenicu kako je po prvi puta gledano sa svjetskih razmjera sudjelovao u demonstraciji akcije traganja i spašavanja u kojoj se istovremeno radi s timovima na terenu i dronovima u zraku, a sve to u području visoke aktivnosti civilnog zračnog prometa uz zadržavanje maksimalnog sigurnosnog aspekta.

U nastavku na primjer pokazne potražne akcije HGSS-a, Filip Biočić prezentirao je i jednu od stvarnih akcija HGSS-a, u kojoj su sudjelovali timovi na terenu, dronovi i helikopter u zraku. "Safety, safety, safety !!!", naglasio je još jednom, a sve je to moguće postići ako postoji pravilna edukacija, komunikacija i primjena potrebnih alata. Suradnja i komunikacija sa svim mjerodavnim akterima, kao što je primjer suradnje sa HKZP, te upotrebljavati  alata poput AMC portala, fleksibilna upotreba zračnog prostora je omogućena, te planiranje i realizacija akcija potraga i spašavanja postaje efikasnija i sigurnija.

Alati

353