Helikopterska akcija spašavanja ozljeđene penjačice u Paklenici

Prema dojavi koja je stigla 3. listopada u 16:20 sati u NP paklenica, točnije zapadnom dijelu Anića kuka došlo je do pada penjačice uslijed odlamanja hvatišta, a u padu je zadobila bolne ozljede prsnog koša.

Unesrećena se nalazila se stotinjak metara od vrha stijene u smjeru L`anno delle Lumache. Odmah po dojavi deset spašavatelja Stanice Zadar upućuje se zemaljskim putem na mjesto nesreće. Istovremeno je pozvan helikopter HRZ-a s ekipom letača spašavatelja kako bi akciju spašavanja izveli do mraka jer bi se u protivnom spašavanje proteglo dugo u noć.

Ekipa letača spašavatelja polijeće iz Splita i pri dolasku se iz lebdećeg helikoptera do unesrećene spušta liječnica HGSS-a i već za 15 minuta unesrećenu se u podvjesu helikoptera prevozi do helidroma u Starigrad Paklenici nakon čega su prebačeni u helikopter i naknadno na aerodrom u Zadru gdje je unesrećena predana timu Hitne medicinske pomoći. Zemaljska ekipa sastavljena od spašavatelja Stanice Zadar je partnera nastradale penjačice spustila u podnožje stijene.

Akcije spašavanja iz stijene izuzetno surizične i opasne a posebno one kod kojih se koriste helikopteri. Ovakve akcije iziskuju vrhunsko umijeće posade helikoptera kao i letača spašavatelja koji su i ovu akciju izveli rutinski iako su elise helikoptera povremeno bile dosta bliu same stijene. Akcija je završena u 22:30 povratkom spašavatelja u bazu.

Alati

3247