HGSS Delnice brinula o sigurnosti na treking utrci

U subotu, 4. prosinca Mrkopalj je ugostio Kvarner Istra Treking Avanture s organizacijom treking vikenda, a domaćini su bili članovi planinarskog društva "Bijele stijene" Mrkopalj.

Događanja su podijeljena u dva dana. U petak je organiziran noćni uspon na Čelimbašu (1091m/nm), a u subotu treking utrka u dvije kategorije: crveni spust u duljini od 20 kilometara sa 7 kontrolnih točaka te plavi spust sa 16 kilometara i 5 kontrolnih točaka.

S obzirom na zahtjevnost staze, konfiguracije terena predjela Čelimbaše, Maja, Maševa i Matić poljane te snježnih uvjeta (50 cm snijega, novi snijeg, vjetar i niske temperature) na poziv planinarskog društva za osiguravanje događaja odazvalo se je deset članova HGSS-a Stanice Delnice, šestero spašavatelja i četvero suradnika.

Uz osiguranje utrke bila je to prilika za testiranje novog repetitora Petehovac, vježbanje vožnje motornih sanjki te cjelodnevna vježba na turno skijama. Suradnici su uz spašavatelje imali priliku naučiti pravila organizacija ovakvih i sličnih događanja, vježbanje upotrebe radio stanica, vožnju sanjkama i učiniti trening na turno skijama. Zbog nepristupačnosti terena i nedostatka mobilnog signala, dvoje gorskih spašavatelja sudjelovali su u utrci u cijeloj njenoj duljini.

Po završetku utrke i dolasku svih 42 natjecatelja na cilj, uspješno i sigurno je završeno  osiguravanje ovoga događaja.

Alati

3220