HGSS Delnice – osiguranje zimskog pohoda na Bjelolasicu

20. veljače održan je tradicionalni zimski uspon na Bjelolasicu, kojega svake godine osigurava stanica HGSS Delnice. Ove godine, unatoč lošem vremenu (kiša), u Begovom Razdolju sakupilo se oko 170 planinara koji su krenuli na pohod po snijegu visine 1 – 1.5 m, raskvašenom dvodnevnom kišom. Kako većina planinara na uspon ide pješice (tek poneki koriste krplje), dan prije izvršili smo pripremu i pristupni put utabali višekratnim prolaskom motornim sanjkama i skijama.

Već u jutarnjim satima, jaka kiša  pri kojoj je započeo uspon, prešla je u gust i mokar snijeg. Većina planinara ipak je došla do samog podnožja Bjelolasice (2 sata), do napuštene štale u kojoj su se okrijepili toplim čajem koji je dopremljen sanjkama. Kako su se u međuvremenu vremenski uvjeti još pogoršali (pad temperature, snježna mećava s jakim vjetrom), slabije opremljenim planinarima savjetovano je da ne nastavljaju uspon.

Tako je na vrh došlo svega desetak planinara uz pratnju HGSS-a. S obzirom na dobru preventivu, nije bilo potrebe za intervencijom HGSS-a, pa je i ovaj pohod završio uz grah, pjesmu i dobro raspoloženje za koje se pobrinuo organizator - HPD Bijele stijene Mrkopalj.

Alati

2344