HGSS Karlovac proslavio 30. rođendan

U prepunom Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu,  članovi Hrvatske gorske službe spašavanja  Stanice Karlovac i brojni gosti zajedno su proslavili 30 godina djelovanja GSS-a na karlovačkom području.
Ovo je bila prilika da se svi zajedno prisjetimo 19. lipnja 1980. godine kad su iskusni alpinisti, planinari i speleolozi iz Karlovca prvi put ustrojili službu koja je u proteklih 30 godina postala važna i neizostavna karika u sigurnosti građana koja je samo u protekloj godini odradila 77 intervencija.
HGSS Stanica Karlovac članica je Zajednice tehničke kulture Grada Karlovca i Karlovačke županije. Stanica broji 26 članova, od kojih 13 spašavatelja, 10 pripravnika i 3 suradnika. Jedan član Stanice je instruktor HGSS-a, 3 su instruktori za obuku voditelja potrage s međunarodnom licencom, 4 su instruktora speleologije, 1 instruktor alpinizma, 1 međunarodni instruktor za obuku potražnih pasa, 1 međunarodni medicinski instruktor ITLS-a  i jedan instruktor ronjenja.
Od specijalističkih znanja u Stanici djeluju 2 liječnika s licencom ITLS-a te 1 medicinski tehničar s ITLS licencom, 6 letača spašavatelja, 3 voditelja potrage, 5 licenciranih vodiča potražnih pasa i 6 ronioca a 6 članova stanice posjeduje licencu osnovnog ITLS tečaja. Svi članovi stanice Karlovac su volonteri.
Funkciju pročelnika trenutačno obavlja Zlatko Balaš, tajnica je Sonja Baćurin, a skromne financije u svojim rukama čvrsto drži Vlatko Stipetić.
Stanica se ponosi Županijskom nagradom Karlovačke županije, koja joj je dodijeljena 2007. godine.
Svečana proslava 30-godišnjice GSS-a u Karlovac bila je prigoda da se uz film predstavi i monografija o djelovanju Stanice. Ovu nekonvencionalnu, životnu, duhovitu publikaciju koja je zbir doživljaja i anegdota ukratko smo i predstavili: urednik izdanja i autor tekstova je g. Mladen Postružnik, izdavač je HGSS Stanica Karlovac.
Trojici najvjernijih članova Stanice Karlovac, koji su od osnutka pa do danas, dakle svih 30 godina aktivni dodijeljena su priznanja, to su : Dubravko Butala, Vladimir Furač i Dragutin Tropčić. Pročelnik Službe Vinko Prizmić dodijelio je stanici Karlovac posebno priznanje za dugogodišnji rad i veliki doprinos u razvoju HGSS-a
Uz brojne i drage nam goste iz državnih tijela, u ime grada čestitku je uputila predsjednica karlovačkog Gradskog vijeća Nada Murganić, a u ime županije predsjednik Županijske skupštine Josip Zaborski.
Čestitku i priznaje za dosadašnji rad Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Stanici Karlovac uputili su i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić.

Alati

3881