HGSS na 12. godišnjoj konferenciji Europske speleospasilačke asocijacije (ECRA-e)

U talijanskom gradiću Casola Valsenio, pokrajina Emilia - Romagna, u ime ECRA-e, Talijanska spasilačka služba (Corpo nazionala soccorso alpino e speleologico -CNSAS) je od 1. - 4. studenog 2018. organizirala 12. godišnju konferenciju ECRA-e.

Osim konferencije ECRA-e, istovremeno se održao i godišnji skup Italijanske speleološke federacije (Societa speleologica Italiana - SSI) „Nuvole“ – Speleopolis 2018 na kojem je bilo preko 2.900 speleologa.

Na konferenciji ECRA-e su tradicionalno sudjelovali i hrvatski spašavatelji, njih dvadeset, uz speleospašavatelje iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Švicarske, Turske, Švedske, Grčke i Izraela.

Ovo je ujedno bio i najveći međunarodni speleospasilački skup ikad organiziran. Osim brojnih raznovrsnih i vro kvalitetnih stručnih radionica ova konferenciju je bilo posebno posvećena speleoronilačkom spašavanju. Stoga je ispred British Cave Rescue Counicil-a (BCRC-a), članice i osnivača ECRA-e, izaslan njihov voditelj speleoronilačke grupe Chris Jewell, sudionik nedavne akcije spašavanja 12tero dječaka i nogometnog trenera iz Tham Luang špilje u Tajlandu.

Chris je jedan od četvero Britanskih ronioca koji su odradili najdelikatniji i najrizičniji manevar tijekom akcije – evakuaciju dječaka! O svom iskustvu je održao specifično stručno-tehničko predavanje ECRA-inim speleoroniocima spašavateljima ali i posebno predavanje za širi speleološki auditorij u kino dvorani u kojoj se tražilo mjesto više.

HGSS je opet pokazao snagu u smislu speleospašavanja jer je prezentacijama dokazao da doktrinom spašavanja i tehnikom ne samo da spada u sam vrh speleospasilačkih službi već je postao služba „perjanica“, ona koju drugi prate i pokušavaju sustići. Sigurno je jedan od detalja kojim se možemo pohvalit, da smo već odavno i prvi počeli primjenjivati u akcijama spašavanja različito uvježbane timove: upravljane s površine i samodostatne, ovisno o morfologiji jame. Dok smo mi tu doktrinu razvijali desetak godina te je 2011. i 2012. godine uspješno i efikasno aplicirali kroz dvije akcije spašavanja u jami Kiti Gaćešinoj, zadnje dvije godine tu našu doktrinu je preuzeo CNSAS a ove godine ju je počela uvježbavat i Jamarska reševalna služba Slovenije (JRS).

Posebno smo sretni jer su u radu konferencije sudjelovali naš mladi spašavatelji. Mogli su neobavezno razgovarati se mnogim možda najcjenjenijim spašavateljima poput Chris-a ili Andy-ija, Švicaraca koji je vodio akciju u Riesending-u (najveća akcija spašavanja iz jame ikad). Svakako je važno posvetit pažnju mladim ljudima, mladim spašavateljima, jer su oni garancija budućnosti službe.

Suočavanje s stvarnim a ne s virtualnim osobama o kojima je pred par mjeseci „brujio“ cijeli svijet, da je mala granica između, svega par centimetara, je vrlo važno za izgrađivanje njihovog karaktera koji ne posustaje i shvate da ništa nije nedodirljivo, da ne postojne granice koje se ne mogu doseći kako bi se spasilo čovjeka.

Alati

536