HGSS-u doniran novi čamac za spašavanje koji će olakšati i ubrzati intervencije u slučaju poplava

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) svoju je flotu plovila ojačala novim čamcem za spašavanje koji će našim volonterima omogućiti lakši pristup unesrećenima i brže intervencije u budućim slučajevima poplava.

Nabavku čamca koji smo odmah i testirali u Ogulinu omogućio nam je naš partner, Allianz osiguranje.

HGSS, naime, godišnje ima oko petnaestak potraga za utopljenicima, iako učestalost varira od godine do godine, pa u primjerice slučajevima većih katastrofa poput poplava raste i broj intervencija. Najviše se utapanja dešava na rijekama, češće u blizini naseljenih područja, početkom ljeta i sezone kupanja, a kod unesrećenih prednjače muškarci koji se češće zbog hobija poput ribolova ili lova nađu pored vode. Najčešći uzroci utapanja su gotovo uvijek subjektivni - precjenjivanje vlastitih sposobnosti, podcjenjivanje snage vode, konzumacija alkohola i neprikladna oprema/odjeća.

Kako bi članovi HGSS-a u takvim situacijama bili još učinkovitiji, ali i sami sigurniji pri provedbi akcija, pomoći će im donirani čamac koji je plitkoga gaza, lagan, nepotopiv, čvrst i pouzdan.

U povodu ove donacije pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić je istaknuo: „Upotpunjenje naše opreme novim čamcem našim će spasiteljima olakšati pristup i dostavu namirnica i potrepština nepristupačnim područjima uslijed pojave bujica, te u evakuaciji ugroženih i stradalih kod velikih poplava. Uz pomoć čamaca također brže provodimo akcije spašavanja u rijekama i jezerima, jednostavnije pretražujemo obalna područja, po potrebi hitno prevozimo ozlijeđene osobe koje žive u zabačenim mjestima ili im dostavljamo lijekove. Zahvalni smo našem partneru koji dobro osluškuje naše potrebe i vrijednim nam donacijama pomaže da posao obavljamo brže i učinkovitije“.

Donacijom čamca Allianz Zagreb nastavlja suradnju s HGSS-om započetu prošle godine u sklopu koje im je već pomogao u modernizaciji opreme i unaprjeđenju rada kupnjom dronova za pretragu terena. „Allianz i HGSS povezuje ista misija pružanja sigurnosti i pomoći u nesrećama i kriznim događajima, stoga nastojimo brzo reagirati na stvarne potrebe koje HGSS ima. Nadamo se da će uz našu podršku, lani nabavkom dronova, a sada čamca za spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja biti još uspješnija u svojim akcijama.“, izjavio je Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza Zagreb.

 

Alati

1022