Vrijedna donacija za HGSS

HGSS je jučer primila donaciju bespilotnih letjelica (dronova) kao uvod u program potpunog opremanja bespilotnim letjelicama.

HGSS je jučer primila donaciju bespilotnih letjelica (dronova) kao uvod u program potpunog opremanja bespilotnim letjelicama. Alen Zorić, pročelnik komisije za potrage HGSS ovom prigodom je istaknuo kako će ove letjelice, kao dopuna postojećim resursima i procedurama, nam omogućiti veću kvalitetu i povećati brzinu potraga, te prodnjeti većoj sigurnosti za spašavatelje i stradale.
- U idućoj fazi cilj nam je opremiti bespilotnim letjelicama sve naše stanice i obučiti posade. Međutim, za nas ovo znači ulazak u ovo vrlo dinamično područje gdje možemo unaprijediti naše potrage i spašavanja u skladu s najvišim svjetskim standardima, ali i nadograditi naše postojeće kompetencije kako bismo ponudili i druge usluge za koje smo jedinstveno pozicionirani – navodi Zorić.

Nenad Bakić, tom prilikom je rekao kako se opremanje bespilotnim letjelicama HGSS-a se uklapa u projekt ‘Croatian Makers’ opremanja škola i klubova koji rade s mladima opremom za robotiku i automatiku.
- U sklopu njega su, s obzirom na globalnu dostupnost opreme i znanja, mogući i napredni projekti poput sklapanja, ali i razvoja i proizvodnje čak i bespilotnih letjelica. Znanje i oprema su danas dostupni svima, stvar je samo u dobroj volji i financijama. Mislim da pomoću specifikacija HGSS-a možemo vrlo brzo razviti vrhunske proizvode upravo u segmentu naprednih upotreba bespilotnih letjelica i to, štoviše, u radu s mladima. Ove donirane letjelice su najmodernije i najbolje u svojoj klasi i naročito pogodne za HGSS. Obećajem da ćemo na ovaj ili onaj način u najskorije vrijeme HGSS opskrbiti flotom od barem 10-ak letjelica koje će u ovom trentuku zadovoljiti njihove primarne potrebe - dodao je Bakić.

Alati

5410