Dubrovčani se prepustili sigurnim rukama HGSS-a povodom 70. rođendana

Povjerenje je jedna od najvažnijih poveznica između članova Hrvatske gorske službe spašavanja, u što su se danas mogli uvjeriti svi posjetitelji Straduna.

Pod budnim okom HGSS Stanice Dubrovnik, prolaznici su se okušali u jednoj od temeljnih alpinističkih tehnika, spuštanju užetom niz zvonaru Luža. To je tek prvi od niza aktivnosti pod sloganom „Niti koje nas povezuju“ kojim slavimo 70 godina dugu tradiciju očuvanja ljudskog života te povezujemo građane s ljudima koji ih svakodnevno čuvaju, pronalaze i spašavaju.

„Članovi Službe svoj život posvećuju spašavanju i traganju za izgubljenim osobama 24 sata dnevno, 365 dana u godini te posjeduju mnoge specijalne vještine. Spuštanje užetom odnosno, abseil tehniku, koristimo pri spašavanju i često ju prezentiramo na vježbama. Ovim smo događajem omogućili građanima da se, umjesto samog promatranja, na tren stave u našu poziciju i vide kakav je osjećaj raditi to čime se mi bavimo. Osim adrenalina kojeg su mogli iskusiti, građani su se morali prepustiti u ruke druge osobe i jednostavno joj vjerovati što je dio naše svakodnevice“, istaknuo je Marijo Begić, pročelnik HGSS-ove stanice Dubrovnik.

Kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže, sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, tako je i Služba istkana od neraskidive suradnje između svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života. Događajima u sklopu proslave 70. obljetnice osnutka obuhvatit ćemo sve veće skupine djelatnosti HGSS-a, poput alpinizma, spašavanja na vodi ili speleospašavanja. Sljedeća „nit“ bit će dugogodišnja tradicija u kolijevci hrvatskog alpinizma i planinarstva u Ogulinu, u subotu 7. ožujka.

Alati

711