ITLS obuka za djelatnike Parka prirode Papuk i Stanice Orahovica i Požega

ITLS (International Trauma Life Support) tečajem u Velikoj, 23. i 24. studenog, završio je ciklus edukacija za organizaciju i pružanje pomoći za djelatnike Parka prirode Papuk i članove HGSS Stanica Orahovica i Požega kojeg je provela Hrvatska Gorska Služba Spašavanja kao nositelj licence ITLS-a za Hrvatsku.

Edukacija se održala u sklopu projekta "Geopriče UNESCO geoparka" u svrhu osnaživanja ljudskih kapaciteta Parka i dvaju Stanica koje djeluju na njegovom području s ciljem podizanja razine sigurnosti posjetitelja Papuka. Uz usvojena nova znanja i vještine kao posebnu vrijednost ove projektne aktivnosti istaknut ćemo dodatno povezivanje djelatnika Park prirode Papuk i pripadnika HGSS-a kojima je siguran i zadovoljan posjetitelj zajednička i najvažnija zadaća.

HGSS je kao prva gorska služba spašavanja na svijetu prepoznala ITLS kao međunarodni program edukacije zbrinjavanja ozlijeđenika u vanbolničkim uvjetima te je od 2003. nositelj te licence za Hrvatsku. Hrvatska podružnica ITLS-a omogućila je i otvaranje takvih podružnicu u okolnim državama. Osim edukacije svojih članova, educiramo i liječnike i medicinske sestre koji nisu u HGSS-u, a rade u hitnim službama Republike Hrvatske. ITLS tečajeve provodimo i u projektima EU za NP i Parkove prirode za njihove zaposlenike. Trudimo se biti pioniri u korištenju noviteta u medicinskoj opremi koja se može koristiti u vanbolničkim uvjetima što dokazujemo prvom uspješnom primjenom Automatskog vanjskog defibrilatora u Hrvatskoj.

Alati

776