Iz snijegom zametenog Gornjeg Okruga spašena mještanka

Koliko život u zabačenim planinskim mjestima može biti težak, pokazuje i akcija HGSS Stanice Delnice od 22. veljače u zaseoku Gornji Okrug, u blizini izvora Kupe, na području Nacionalnog parka Risnjak. Hitna medicinska pomoć uspjela se pješice probiti do 46-godišnje Đ.B., čije je stanje nakon moždanog udara zahtijevalo hitan transport u bolnicu.

Zbog visokog snijega i neočišćenog pristupnog puta (nešto manje od 1 km) u pomoć je pozvana HGSS Delnice, koja je organizirala transport akijom, međutim u međuvremenu šumskim traktorom uspjelo se probiti put i transport je obavljen terenskim vozilom Stanice. Iako je udaljenost od Delnica veća od 20 km, akcija je od poziva do predaje pacijenta HMP obavljena u nepunih sat vremena.

U Gorskom kotaru ima nekoliko desetaka zaselaka koja su po zimi, kao što je ova (visok i dugotrajan snijeg) dostupna samo pješice ili na skijama, a nastanjuje ih svega po nekoliko stanovnika starije životne dobi. Jedina mogućnost za transport u zimskim uvjetima je akijom ili motornim sanjkama.

Alati

2363