Kanjon Rječine

HGSS Stanica Rijeka zaprimila je, 3. studenog 2017. poziv preko centra 112 da se tri maloljetne osobe nalaze negdje u kanjonu Rječine te zbog teškog i opasnog terena ne mogu nastaviti svoje kretanje.

Jedna od tri osobe se prilikom kretanja poskliznula i zadobila lakše ozljede ruku i nogu. Odmah po dojavi petero spašavatelja izlazi na teren kako bi locirali unesrećene, dok ostali članovi u pripravnosti čekaju daljnje upute.

Nakon 45 minuta od zaprimljenog poziva osobe su locirane: pothlađene i na vrlo opasnom i zahtjevnom terenu u vertikalnoj rupi dubine 20 metara. U tom trenutku intervenciji se priključuje još deset spašavatelja sa opremom za stijensko i speleo spašavanje te slijedi izvlačenje osoba, prvo iz rupe pa nakon toga po kanjonu rijeke po skliskom i strmom terenu, da bi unesrećene doveli do planinarskog puta udaljenog cca 200 metara zračne linije od prvotne lokacije.

Nakon dolaska na planinarski put transport ozlijeđene osobe se nastavlja u nosilima do terenskog vozila, dok dvije neozlijeđene osobe hodaju uz pratnju spašavatelja. Osobe su predane svojim roditeljima u 18:02 h, nakon čega se spašavatelji vraćaju u bazu kako bi raspremili opremu i analizirali akciju.

Iako je akcija bila puno zahtjevnija od očekivanog, spašavatelji su pokazali svoju spremnost koju su stekli redovitim vježbanjem tehnika, timskim radom, staloženosti u stresnim situacijama i iskustvom iz proteklih akcija.

Alati

2804