Komisija za sigurnost na skijalištima i lavine

Kako se obučavaju spašavatelji HGSS-a? Na pitanje koje nam najčešće postavljate ćemo vam odgovoriti kroz naredno razdoblje predstavljajući stručne komisije i odjele koji provode obuku budućih gorskih spašavatelja. Prva od komisija koju vam predstavljamo i nit koja nas povezuje kod spašavanja u zimskim uvjetima je Komisija za sigurnost na skijalištima i lavine.

Komisija za sigurnost na skijalištima i lavine (SKIKOM) osnovana je krajem 2004. godine te je najstručnije i najkompetentnije tijelo i kadar u području svih skijaških tehnika (alpsko, turno, telemark,...) na uređenim i neuređenim područjima te u prevencijama lavinskih nesreća, spašavanjima iz lavina i vezanim edukacijama.

Kontinuirano stvaramo i usavršavamo stručni kadar, tehnike i opreme svih oblika skijaških tehnika i spašavanja te lavinskih prevencija, edukacija i spašavanja. Redovito prenosimo znanje na sve članove komisije te ciljano educiramo sve HGSS članove, sa ciljem da članstvo HGSS-a efikasno pridonosi u potencijalnim skijaškim i/ili lavinskim akcijama spašavanja.

Zadaci komisije su podići i usavršiti znanje skijanja članova HGSS-a te definirati i obučiti bazu certificiranih instruktora skijanja kroz metodiku i strukture formalnih ustanova za obuku učitelja skijanja. Uz postojeće učitelje, školovalo se više njih te ih sada ima oko 30, od kojih su 18 položili za licencu skijaškog učitelja (U2) HZUTSa. Svake godine od osnutka do sada SKIKOM organizira tečajeve i ispite za učenje alpskog skijanja, koji su od ove godine obveza za odlazak pripravnika na tečaj zimskih tehnika spašavanja, jednom od tri osnovna tehnička tečaja HGSS-a u sustavu školovanja za gorskog spašavatelja.

Također, članovi komisije svake godine organiziraju i tečaj turnog skijanja, te su neki članovi položili za instruktore. Organiziramo zajednička skijanja/zimovanja za članove raznih stanica te kontinuirano provodimo obuku potraga i spašavanja iz lavina. 

Tragična nesreća na Kamešnici je potaknula proširenje znanja o lavinama, pogotovo o procjeni opasnosti i prognoziranju pada. Osnovne aktivnosti su napredna obuka tehnika lavinskih predikcija i spašavanja HGSS gorskih spašavatelja a baza ove aktivnosti su certificirani HGSS instruktori lavinskog spašavanja i prognoziranja. Trojica članova su 2015.godine položila za prognozere lavina prema American Avalanche Association, te još dvojica 2018. u USA. Ove godine je instruktor AAA došao u Evropu, te održao školu i ispit za prognozere lavina, te nas danas u Hrvatskoj ima 11. Time se aktivnost komisije proširila na lavine, što je dodano i u naziv komisije. Sukladno tome u tijeku su i dogovori s DHMZ oko objavljivanja opasnosti od lavina u medijima. 

SKIKOM je sve ove godine organizirala dežurstvo na FIS SQT skijaškom natjecanju, s preko 100 dežurnih. Natjecanje u vožnji akija se redovno održava svake godine, na Sljemenu, Platku ili u Ogulinu. Za potrebe Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu održavamo prezentacije i edukacije/radionice iz planinskog/turnog skijanja, telemarka, potrage u lavinama te sigurnosti na skijaškim stazama. Komisija također organizira državnu zimsku vježbu za zainteresirane iz svih 25 stanica HGSS-a.

Educiranje za sigurno i uspješno spašavanje u svim vremenskim uvjetima osnova je školovanja svakog člana Hrvatske gorske službe spašavanja kako proteklih 70 godina tako i u budućnosti. SKIKOM je jedna od  devet stručnih komisija HGSS-a koja  kontinuirano radi na educiranju članova HGSS-a i sigurnosti građana.

Alati

676