Maraton lađa na Neretvi

Kao i svake godine HGSS je sudjelovao na osiguranju preko 600 natjecatelja na Maratonu lađa na Neretvi.

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicijskih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a u organizaciji Udruge lađara Neretve. Ujedno je najmasovnije i najgledanije amatersko sportsko natjecanje u Hrvatskoj. Ovogodišnji jubilarni dvadeseti maraton održao se 12. kolovoza s početkom u 17 sati.

Staza maratona duga je 22,5 km, a kreće iz Metkovića, prolazi donjim tokom Neretve i završava u Pločama. Svaki lađar u prosjeku napravi 9000 zaveslaja a brzina kretanja onih najbržih je 10- 12 km/h.

Osim velikog broja natjecatelja: 30-tak ekipa sa po 12 članova posade, maraton prate stotine malih i velikih brodica s gostima, navijačima i simpatizerima ovog spektakularnog događaja. Osim na vodi maraton se prati i s obje obale Neretve, a broj gledatelja mjeri se u desecima tisuća.

Ove godine, u cilju poboljšanja kvalitete dežurstvo je podignuto na razinu HGSS-a,  u domaćinstvu HGSS Stanice Dubrovnik -  Ispostave Neretva. Na siguranju je sudjelovalo 30 spašavatelja raspoređenih u 5 timova s čamcima i 6 vozila. Dežurtstvo je, na sreću,  prošlo bez potrebe za intervencijama spašavatelja. Na dežurstvu su sudjelovali članovi Stanica Dubrovnik, Split, Karlovac, Novska, Krapina, Koprivnica, Gospić, Orebić i Zagreb.

Nešto prije starta maratona odrađena je i akcija spašavanja tj evakuacije putnika s nasukanog broda na ušću Neretve o kojoj više možete pročitati ovdje

Alati

1781