Međunarodna speleoronilačka vježba - Valstagna 2019, Italija

Na vježbi su od 8. do 10. 3. 2019., osim talijanskih instruktora, sudjelovali speleoronilački spašavatelji iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Turske (sve članice ECRA-e).

Pripadnici Grupe za speleoronilačko spašavanje koja djeluje unutar Komisije za speleospašavanje, na poziv Stefana Masellija iz talijanske gorske službe spašavanja CNSAS (Corpo nazionale soccorso alpino e speleologico) i ECRA-e (European cave rescue assocication) tim speleo ronioca se skupio u mjestu Valstagna u Italiji na prvoj zajedničkoj vježbi s ciljem upoznavanja talijanskih tehnika speleoronilačkog spašavanja od 8. do 10. 3. 2019. Na vježbi su, osim talijanskih instruktora, sudjelovali su speleoronilački spašavatelji iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Turske (sve članice ECRA-e).

Primarni cilj vježbe je bio probati jednu od tehnika izvlačenja žive osobe iza sifona i isprobati tehnike koje smo upoznali na ECRA skupu u Casoli, Italija u studenom 2018. godine. Dugoročni cilj je kroz slične vježbe i suradnju pokrenuti definiranje ECRA standarda speleoronilačkog spašavanja, te na takav način pojačamo operativnost i iskoristimo sva korisna iskustva koja je talijanska služba definirala kroz godine. Dogovorena je iduća vježba u okviru koje je nužno usvojiti jedinstveni protokol za spašavanje jer svaka od članica ECRA-e nema dovoljno kapaciteta za rješavanje složenijih speleoronilačkih spašavanja zbog čega je suradnja neophodna.

Speleoronilačko spašavanje predstavlja jedan od najkompleksnijih vidova gorskog spašavanja, jer pripadnici te Grupe, osim osnovne obuke za gorskog spašavatelja, moraju biti specijalizirani i imati iskustva u speleologiji i speleološkom spašavanju odnosno kretanju i spašavanju u speleološkim objektima na velikim dubinama te biti tehnički obučeni za ronjenje na velikim dubinama.

Alati

202