Milijun i pol kuna potpore ministarstva za HGSS

Milijun i pol kuna za Hrvatsku gorsku službu spašavanja - ovogodišnja je financijska potpora Ministarstva turizma HGSS-u. Naime, u Skradu su danas potpisana dva ugovora; jedan od milijun kuna za unapeđenje sigurnosti, a drugi od 500 tisuća kuna za izradu natječajne dokumentacije za projekt razvoja pustolovnog turizma koji je iz godine u godinu u svijetu sve popularniji.

 Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je službeno boravio u Primorsko-goranskoj županiji, odnosno u Skradu gdje je s pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinkom Prizmićem potpisao ugovore o sufinanciranju rada i aktivnosti HGSS-a tijekom 2017. godine.

Hrvatska gorska služba spašavanja obavila je šest tisuća akcija u 60 godina postojanja. Za uspješno obavljanje akcija spašavanja potrebna je potpora države, kao i za razvoj aktivnog pustolovnog turizma u sklopu projekta "Tour de CroAtive" u funkciji Strategije Europa 2020 za europske strukturne fondove.

"Želimo razvijati posebne oblike turizma koji su definitivno hit u svijetu; u Hrvatskoj naravno možda nisu toliko razvijeni. I da krenemo konkretnije u taj pustolovni turizam koji uz zdravstvene i druge posebne oblike turizma, pogotovo u ruralnim i kontinentalnim područjima daje uvijek dobre i kvalitetne rezultate i povećanje gostiju", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Prema nekim procjenama pustolovni turizam bilježi najveći rast u svijetu, a do 2020. i Hrvatska će u njega uložiti oko 160 milijuna kuna. Zbog geografskog položaja i raznolikosti, Hrvatska za to ima velike mogućnosti.

"Ti trendovi koje Europa sve više prepoznaje; sad se više nitko ne čudi takvim turistima, nego smatraju da su zapravo oni budućnost kako bi se oživjela sva ruralna područja u Hrvatskoj", smatra pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Nakon potpisivanja, HGSS je u Zelenom Viru izveo pokaznu vježbu spašavanja u kojoj je sudjelovao i ministar Cappelli.

Alati

1752