Na Papuku održano licenciranje potražnih timova HGSS-a

Tijekom radnog vikenda 24. do 26. rujna  Komisija za potrage i lavine HGSS-a uspješno je provela licenciranje  potražnih timova HGSS-a sa relicenciranjem kandidata za polaganje licenci I. i II. stupnja. Za licencu i relicencu II. Stupnja se prijavilo pet kandidata i to po dva iz  Karlovca i Gospića i jedan kandidat iz Orebića.
Na izrazito teškom i zahtjevnom terenu Papuka, te po lošim vremenskim uvjetima, svi kandidati su uspješno zadovoljili licenciranje kojim  je Stanica Karlovac uspješno relicencirala i potvrdila svoja dva tima, dok su Stanica Gospić s dva tima i Stanica Orebić s jednim timom dobile nove licence II. stupnja, odnosno potvrdu za mogućnosti samostalnog sudjelovanja ovih potražnih timova u akcijama traganja i spašavanja za živim, ali i za smrtno stradalim osobama.
Kandidati za licence I. stupnja su bili manje uspješni, te je od četiri prijavljena tima samo jedan zadovoljio stroge kriterije I.licence. Ovom prilikom je stanica Dubrovnik dobila svoj prvi potražni tim.
Kako znamo da jedan dobro obučen potražni pas mijenja i do 25 ljudskih tragača onda znamo koliko ova licenca znači za jednu stanicu, odnosno koliko povećava izglede tražene osobe da bude pronađena.

Uz licenciranje potražnih timova uspješno su odrađeni i treninzi s psima i vodičima po grupama i kategorijama. Naravno sve ovo je odrađeno pod budnim okom voditeljice obuke potražnih timova HGSS Andree Pintar. Sve ovo  požrtvovno su  pratili i voditelji potrage HGSS-a koji su za stožer još jednom uzeli bazni šator HGSS što se izrazito korisnim pokazalo u ovim kišnim i vjetrovitim uvjetima rada na terenu.
Cijelu priču je logistički pripremila i popratila Stanica Požega, čiji su se članovi još jednom pokazali u svjetlu dobrih domaćina.


Alati

2217