Na Sljemenu održano natjecanje u vožnji akija i pružanju prve pomoći

U subotu 27.02. je Stanica Zagreb je na Sljemenu organizirala natjecanje u vožnji akija i pružanju prve pomoći za članove HGSS-a. Na natjecanju su sudjelovali uz zagrebačku stanicu i članovi stanica Varaždin, Samobor, Bjelovar, Delnice te Požega.

Natjecanje je organizirano kao provjera vještine u brzoj vožnji akije kroz slalom stazu te u brzini i kvaliteti pružanja prve pomoći „unesrećenom“ skijašu. Za tu je svrhu Zagrebački skijaški savez na Zelenom spustu postavio zahtjevnu stazu s 25 vrata.

Akija se do „povrijeđenog skijaša“ vozila slalom stazom prazna. Zatim je trebalo izvući iz šešira zadatak-povredu, pružiti adekvatnu prvu pomoć te pripremiti unesrećenog za transport i to sve u roku od 12 minuta. Bodovali se je uz samu brzinu i kvalitetu pružene prve pomoći i pristup unesrećenom te poduzete mjere sigurnosti. Nakon zbrinjavanja akija s unesrećenim se vozila na štopericu slalom stazom do cilja na Krumpirištu.

Sve ekipe su obavile intervencije brzo i sigurno, a kvaliteta pružene prve pomoći je bila vrhunska što su potvrdili i strogi suci-liječnici HGSS Stanice Zagreb.

Događaj je završio analizom i proglašenjem pobjednika te druženjem. Cilj ovih tradicionalnih utrka je prije svega provjera znanja u pružanju prve pomoći i vještine transporta unesrećenog u snježnim uvjetima. Analiza je pokazala da držimo i dalje visok nivo spremnosti i znanja koji se već generacijama postavlja kao imperativ u HGSS-u.

Alati

2670