Na Žumberku radni vikend Komisije za potrage i lavine s licenciranjem potražnih timova

U organizaciji Komisije za potrage i lavine HGSS od 23.04. do 25.04. održan je  još jedan radni vikend. Tijekom ovog  radnog vikenda održan je sastanak Komisije, više predavanja kao i terenskih vježbi te licenciranje i re-licenciranje  potražnih timova.

Boravilo se u domu u pl. domu „Vodice“,  PD Dubovac. Petak večer je iskorištena za sastanak Komisije koji se odužio sve do pola noći. Subota je počela radno, tematskim predavanjima nakon kojih su odmah krenule vježbe na terenu, a paralelno se odradilo obnavljanje licence drugog stupnja, koju su uspješno položili  potražni timovi Andrea Pintar i Yoda, te Zlatko Balaš i Bianka. Večer je također završila predavanjima. Izložena predavanja su bila na temu treninga pasa na detekciju mirisa, širenje mirisa mrtvog čovjeka u prirodi po fazama raspada i u različitim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima. Predavanja i praktične vježbe  je osmislila i nadgledala A. Pintar, kao voditelj obuke službenih pasa HGSS.

S obzirom da se licenciranje drugog stupnja vrši na velikom terenu koji iznosi u prosjeku 30ha po potražnom timu, ono se  koristi i kao dodatni trening i obuka voditeljima potraga, ali  i obnavljanje znanja s radom u zapovjednom vozilu.

Nedjelja je također bila radna, te je određena za polaganje licence prvog stupnja, koju su uspješno položili timovi Alen Zorić i Tai, te Blanka Lučić i Aki, a tim Ivica Marković i Doli na žalost nisu zadovoljili ovaj za potražni tim izrazito zahtijevan ispit, koji potvrđuje visoku razinu spremnosti u radu.

Osim potražnih timova iz stanica HGSS Požega, Karlovac, Gospić, Šibenik, Dubrovnik i Rijeka prisustvovali su i zainteresirani članovi kao budući voditelji pasa i potraga iz Stanica HGSS Požega, Bjelovar, Novska i Karlovac. Prije nego što se odluče za nabavku svog novog četveronožnog partnera „mladi“ vodiči se ovom prilikom upoznaju s radom komisije i zadatcima koji ih očekuju u budućnosti. Tijekom ovog vikenda  na dijelu obuke su prisustvovali, kao gosti, i dvoje vodiče pasa iz kinološke udruge KOSSP Zagreb koja ponekad učestvuje u potražnim akcijama HGSS u okolici Zagreba.

Alati

2378