Nagrada

Ovogodišnje Nagrade Dodir dobrote, svojevrsni Oscar humanosti u deset kategorija za doročinstva učinjena tijekom godine podijeljene su u 15.prosinca na svečanoj večeri u hotelu Lav u Splitu u organizaciji Mreža udruga osoba s invaliditetom i zaklade Kap za slap i to po četvrti put zaredom. Visoki pokrovitelji ove akcije bili su predsjednik RH, dr. Ivo Josipović, te predsjednica Vlade RH gospođa Jadranka Kosor.
 

Najzanimljivija, ujedno i "najživotnija" nagrada za "dobročinstvo koje se živi" pripala je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.  Ovo je centralna nagrada koja se dodjeluju za cjeloživotrni humanitarni rad i „najteža“ je i najprestižnija od svih drugih koje su dodjeljene ove večeri za proteklu godinu. Naime, ovom nagradom se ne vrijednuje neka konkretna akcija, aktivnost, donacija ili doprinos, nego kontinuitet i trajni humanitarni doprinos cijeloj društvenoj zajednici. Zbog toga je HGSS  izuzetnio ponosan jer je nakon 60 godina vrijedog rada stotina gorskih spašavatelja, taj doprinos prepoznat baš od strane onih koji to vide posebnim očima kao invalidi i koji to znaju izmjeriti.

U ime HGSS-a nagradu je primio pročelik HGSS-a Vinko Prizmić. On se je biranim riječima zahvalio na ovom priznanju uz konstataciju da su pripadnici HGSS-a činili samo ono što je normalno, jer nema ništa prirodnije na ovom svijetu, nego pomoći čovjeku u nevolji kada to možeš. A pripadnici HGSS-a mogu!  „Dosad ssmo činili koliko možemo, a nakon dobivanja priznanja trudit ćemo se učiniti i više od toga".

Na samom početku, pak, svim se dobročiniteljima zahvalio Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom, te iznio ohrabrujući podatak o prikupljenih dva milijuna kuna, te sedamdeset osoba koje su dobile izravnu pomoć pri nabavi prijeko potrebnih lijekova, adaptacije stambenog prostora i drugog. Samozatajni donatori tiho su i dostojanstveno 27 osoba također pomagali mjesečnim stipendijama u visini od tisuću i petsto do dvije tisuće kuna, istaknuo je Raos.

Među nagrađenima u pojedinačnim nagradama našli su se i Kristijan Petric, prof. Davor Belajić, udruga MoST, Hrvatska vatrogasna zajednica, Splitska banka, Adris grupa i sportska zaklada Vatreno srce na čelu sa izbornikom reprezentacije nogometa Slavenom Bilićem, koji nije bio nazočan, ali je okupljene dirnuo toplim govorom prikazanim na videozidu. Od tvrtki u stranom vlasništvu najviše se, pak, iskazao njemački Drogerie Markt (DM), čijem je predstavniku simboličan kipić uručila Ana Kušeta, izvršna direktorica Slobodne Dalmacije.
Na  dodjeli je nazočio velik broj sudionika javnog života, gradonačelnici, saborski zastupnici, saborski zastupnici i mnogi drugi poznati poduzetnici i glazbenici velikog srca.


Alati

1974