Napustio nas je potražni pas Casper

Casper je rođen 01. studenoga 2011. godine. Od 3. mjeseca svoga života uključen je u rad HGSS-a. Odlazak školovanog potražnog psa velik je gubitak za HGSS, a posebno za njegovog vodiča.

Nakon višegodišnje obuke postao je licencirani potražni pas. Sudjelovao je u mnogim potragama, a u nekoliko njih imao je uspješne pronalaske.

Potražni psi HGSS-a nezamjenjivi su resurs pri traganju i spašavanju za nestalim osobama. Dobro obučen pas zamjenjuje i do 30 ljudi na terenu, što rezultira uštedom vremena te uštedom ljudskih resursa. Samim time povećava se vjerojatnost pronalaska osobe čiji život često ovisi o brzini pronalaska. Nadalje, psi mogu detektirati tijela u vodi i na vrlo nepristupačnim mjestima. Čemu je i dokaz nedavna akcija kojoj je potražni pas reagirao na ulazu u speleološki objekt u kojem je naknadno pronađeno tijelo nestale osobe.

Pseći njuh je i do 11 000 puta oštriji od čovjekovog te u idealnim uvjetima psi mogu nanjušiti čovjeka udaljenog i do nekoliko stotina metara. Potražni tim kojeg čine čovjek i pas prolaze višegodišnju specijalističku obuku i svakodnevni rad, a psi osim u šumama, moraju tragati i u planinama, na vodi, ruševnima, snijegu, u lavinama i na nepristupačnim terenima.

Alati

8274