Nastavak potrage kod Otočca

Danas je ponovljena potraga za nestalim Josipom Majerom (21), iz Švice pokraj Otočca, koji je nestao još 20. prosinca, 2016. godine.

12 veljače 2017.
Dostupne informacije ukazuju kako je velika vjerojatnost da je nestali zajedno s prijeteljem u noći 20. prosinca, automobilom sletio u vodeni tok umjetnog kanala Gacke i Like. Na navedenom mjestu je pronađeno potopljeno vozilo, kao i Josipov kolega, kojeg su na žalost smrtno stradalog pronašli spašavatelji HGSS 23. prosinca oko 2 km nizvodno.

Navedene informacije i činjenice  nameću nam logično područje potrage, a to  je vodeni sustav kanala i tunela koji akumulira tok Gacke i  pritok Like, te vodu  akumulira u Gusić Jezeru.

Dužina ovog toka se mjeri u kilometrima, dok je Gusić Jezero, zavisno od visine vodostaja mjerljivo u desetcima hektara. Mogućnosti pretraživanja su iznimno nepovoljne i zavisne o prirodnim faktorima (količina oborina, vodostaj, led, brzina toka), te mogućnosti dogovora s HEP-om i HE Senj, da se pritok Like zaustavi i mogućnost preusmjeravanja rijeke Gacke u stari tok, te mogućnosti da se zatvore zapornice i zaustavi odvodnja akumulacije prema HE Senj. 

Uslijed navedenog danas je većina uvjeta zadovoljena te smo nastavili sa potragom. Pretraživao se prilazni kanal do jezera te samo jezero. Područje potrage je podjeljeno u više segmenata, a potrazi se pristupilo na način da što bolje iskoristimo ovaj trenutak pa smo koristili gotovo sva raspoloživa sredstva, ronioce, plovila, sustave bespilotnih zrakoplova...

Ipak naglasak današnje potrage je  na pretraživanju ispod površine vode, a osim ronioca HGSS Stanice Gospić, u ispomoć su stigli i ronioci iz HGSS Zadar, Karlovac, Zagreb, te ronioci MUP-a.

Na žalost na pretraživanom području, unatoč svim uloženim naporima,  nismo locirali tijelo nestalog mladića niti ovaj put. Nakon ove potrage djelatnici MUP-a nastavljaju sa svojim istražnim radnjama, dok ćemo se mi uključivati prema njihovom zahtjevu.

Moramo naglasiti iznimno dobru suradnju s djelatnicima MUP-a PP Otočac kao i djelatnicima HEP-a i HE Senj, koji su uvelike pomogli tijekom ove  iznimno zahtjevne i dugotrajne potrage.

Alati

4223