Natjecanje u vožnji akija i pružanju prve pomoći

Danas je na stazi Kuti u zaseoku Vučići, pored Ogulina, održano je tradicionaln HGSS-ovo natjecanje u vožnji akija.

U subotu, 10. veljače, u domaćinstvu Stanice Ogulin, održano je tradicionalno natjecanje u vožnji akija i pružanju prve pomoći za članove HGSS-a. U organizaciji događaja sudjelovalo je 40-tak članova HGSS-a uz članove SKI kluba Ogulin, a na samom natjecanju nastupilo je 12 dvočlanih ekipa iz 5 Stanica.

Natjecanje je organizirano kao provjera vještine u brzoj vožnji akije kroz slalom stazu te u brzini i kvaliteti pružanja prve pomoći „unesrećenom“ skijašu. Akija se do „povrijeđenog skijaša“ vozila slalom stazom prazna. Zatim je trebalo  iz šešira izvući zadatak - povredu, pružiti adekvatnu prvu pomoć te pripremiti unesrećenog za transport i to sve u roku od 12 minuta. Nakon zbrinjavanja akija s unesrećenim se vozila na štopericu slalom stazom do cilja. Uz samu brzinu i kvalitetu pružene prve pomoći vrednovao se i pristup unesrećenom te poduzete mjere sigurnosti.

Sve ekipe su obavile intervencije brzo i sigurno, a kvaliteta pružene prve pomoći je bila vrhunska što su potvrdili i strogi suci-liječnici HGSS-a. Natjecanje je završilo analizom i proglašenjem pobjednika te druženjem. Cilj ovih tradicionalnih utrka je prije svega provjera znanja u pružanju prve pomoći i vještine transporta unesrećenog u snježnim uvjetima. Analiza je pokazala da se i dalje drži visok nivo spremnosti i znanja koji se već generacijama postavlja kao imperativ u HGSS-u.

Alati

991