Noćna akcija spašavanja na Biokovu

Mlađi par turista uputio se na svoje prvo planinarenje koje je moglo imati kobne posljedice.

Dana 06. svibnja 2018. godine u 19,25 sati od Centra 112 zaprimljen je poziv u pomoć. Na predjelu Solilo ispod vrha Štropac na oko 1200 mnv prilikom spuštanja sa Biokovo došlo je do nesreće u kojoj je mladić (25) zadobio teške ozljede glave i desne noge.

Nakon dojave o akciji uslijedila je borba s vremenom, a zbog šoka partnerice od koje nije bilo moguće dobiti kvalitetnu informaciju o lokaciji, odrađeno je lociranje pomoću tehničkih pomagala i domišljatosti spašavatelja. I ono malo vremena koje je bilo na raspolaganju za upotrebu helikoptera izgubljeno je i spašavatelje ostavilo u velikoj neizvjesnosti za konačni ishod akcije.

U potražnoj akciji sudjelovala su 22 člana Stanice Makarska i jedan član Stanice Split. Prva ekipa spašavatelja, među kojima je bio i doktor Stanice Makarska, do unesrećenog je došla u 22,00 sata. Nakon saniranja ozljeda i pripreme za transport uslijedila je borba sa vremenom i najzahtjevniji dio spašavanja.

Nešto više od 5 sati trebalo je spašavateljima da unesrećenog spuste do prve ceste u Velikom Brdu-Nemčići gdje su skrb o unesrećenom preuzeli djelatnicima HMP.

Nepristupačan teren, velika nadmorska visina i noć nisu bili prepreka spašavateljima da uspješno odrade izuzetno zahtjevnu akciju spašavanja, te su još jednom pokazali da ne postoje granice koje ne mogu savladati u spašavanju ljudskih života.

Alati

3279