Noćna vježba spašavanja iz leda

Na ledu debljine 10-15 centimetara spašavatelji Stanice Slavonski Brod i Stanice GSS Banja Luka iz susjedne Bosne i Hercegovine vježbali su spašavanje u noćnim uvjetima.

Iako je ova zima u našim područjima obilježena temperaturama oko nule ili više, led i smrzavanja su stanje vode koja se u ovo godišnje doba očekuje. Različite aktivnosti na vodenim površinama i oko njih mogu dovesti do stradavanja te zarobljavanja u ledenim površinama. Na području koje se proteže uz rijeku Savu i druge stajaćice i tekućice, takav scenarij je moguć i realan.

30. siječnja 2020., organizirana je vježba spašavanja iz leda. Planinarski dom Strmac je bio baza a vježba se održala na bazenu uz dom.

Uz opremljenost specijaliziranom opremom nužnom za spašavanje iz leda, članovi naše Stanice koji su sudjelovali u vježbi su obučeni za Rescue3 tehničara spašavatelja na brzim vodama i poplavama. Dio korištene opreme nabavljen je putem prekograničnog projekta Jentrap. Rescue3 International organizacija je koja obučava spašavatelje širom svijeta za spašavanja na vodama i u poplavama. Visoki standardi kvalitete obuke značajka je Rescue3 programa koji HGSS primjenjuje u obučavanju svojih članova. Članovi HGSS-a koji uspješno polože završni ispit na tečaju dobiju internacionalni certifikat koji se svake 3 godine polaže ponovo (relicenca) čime se osigurava spremnost spašavatelja na interveniranje.

Posjet članova GSS Stanice Banja Luka nastavak je prekogranične suradnje koja će se u budućnosti nastaviti i kroz druge aktivnosti.

Alati

658