O našim vjernim četveronožnim prijateljima

Začeci potraga, kao i potražnih timova sa psima Hrvatske gorske službe spašavanja formiraniju se 1996. na 1997. godinu, nakon velike potrage za britanskim narednikom specijalnih postrojbi KFOR-a u splitskom zaleđu koji je nakon višednevne potrage pomoću svih resursa međunarodnih snaga, Hrvatske vojske i HGSS-a pronađen teško ozlijeđen.

Nakon tog događaja Veleposlanstvo Velike Britanije ponudilo je pomoć tadašnjem pročelniku HGSS-a koji je iskazao interes za potragama koje su nam bile veliki problem jer ih nismo mogli rješavati na adekvatan način. Pozvani smo u Veliku Britaniju gdje smo dobili prve informacije na koji način se rade potrage i upoznati sa svim aspektima obuke pasa. Obuka se provodila u dva smjera i educirali smo naše kolege za voditelje potraga i za vodiče potražnih pasa.

HGSS-u su tada donirana 2 vrhunska potražna psa iz Walesa i postali su prvi službeni psi u službi. Kroz narednih nekoliko godina, HGSS nabavlja još dva šteneta pasmine Border Collie, jedan uvezen iz Walesa, a drugi uzgojen u Hrvatskoj, te s njima započinje obuka potražnih pasa HGSS-a u Hrvatskoj. U održavanju prvih tečajeva su nam upravo kolege iz Walesa pomagali. Nakon toga su se tečajevi redali diljem cijele Hrvatske s ciljem da se sve stanice HGSS-a upoznaju s ovom tehnikom traganja.

2007 - HGSS je doživio prvi značajan pronalazak s potražnim psima HGSS-a kada je pas Hosan s vodičem Josipom Granićem (današnji pročelnikom HGSS-a) pronašao živo 3-godišnje dijete koje je cijelu noći probdjelo u šumi. Uspjela ga je pronaći upravo njegova kujica Hosan koju su nam donirali kolege iz Walesa. Na toj je potrazi pored 50-tak pripadnika HGSS-a sudjelovalo preko stotinu vojnika, policije i mještana. Uspješnim završetkom ove akcije, neupitno je potvrđeno ulaganje u potražne pse u HGSS-u. Za tu uspješnu akciju spašavanja HGSS je dobio nagradu Ponos Hrvatske, a kujica Hosan je nagrađena kao osoba godine.

Danas smo članica Internationar Search and rescue dogs organisation (IRO) i ostalih asocijacija koje rade s potražnim psima. Danas smo u svijetu priznati svijetu  za svoj rad u području traganja koristeći pse a i kao instruktori za obuku pasa.

HGSS trenutno ima 62 aktiva potražna tima sa psima od kojih je 31 potražni tim licenciran i osposobljen za traganje u neurbanim i teško pristupačnim područjima dok su ostali potražni timovi u fazi obuke.

Alati

861