Obilježavanje 60 godina Stanice Samobor i Zbor spašavatelja

HGSS Stanica Samobor obilježila 60 godina djelovanja prigodnom svečanosti. Nakon svečanosti održan je Zbor spašavatelja.

U Samoboru je u subotu 30. siječnja HGSS Stanica Samobor obilježila šezdeset godina osnutka i djelovanja. Na prigodnoj svečanosti okupilo se više od stotinu uzvanika. Proslavi su nazočili župan Zagrebačke županije, g. Stjepan Kožić, gradonačelnik Samobora, g. Krešo Beljak, predstavnici lokalne samouprave, srodnih službi u zaštiti i spašavanju, predstavnici udruga i ustanova te brojni članovi HGSS-a iz cijele Hrvatske.

Stanica Samobor prva je stanica osnovana na teritorijalnom principu, načinu na koji je i danas ustrojen HGSS. Nakon osnivanja službe 1950. godine te formiranja ekipa GSS pri planinarskim društvima, ukazala se potreba za osnivanjem stanica GSS na teritorijalnom principu. Stanica Samobor osnovana je 1. veljače 1956. godine, te već šezdeset godina brine za sigurnost posjetitelja i stanovnika prvenstveno na području Samoborskog gorja i Žumberka tj. zapadnog dijela Zagrebačke županije, a kao sastavnica HGSS sudjeluje u akcijama traganja i spašavanja na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i izvan zemlje.

Na svečanosti je prezentirana povijest Stanice Samobor i aktivnosti u današnje vrijeme. Posebna priznanja primili su Vlasta Kašuba djevojački Medricky, Stanko Obranović i Tomislav Đurić, koji su bili među osnivačima i prvom sastavu stanice. Pozdravnim govorom skup je otvorio pročelnik HGSS Stanice Samobor g. Vatroslav Jakobović. Prigodnim govorima skupu su se obratili gradonačelnik Samobora g. Krešo Beljak, pročelnik HGSS g. Vinko Prizmić i župan Zagrebačke županije g. Stjepan Kožić. Svečanost je završila dodjelom zahvalnica najzaslužnijim institucijama i službama s kojima surađuje HGSS stanica Samobor.

Nakon svečanog dijela obilježavanja obljetnice osnutka održan je Zbor spašavatelja. Prisustvovalo više od 90 pripadnika HGSS-a i 10-ak gostiju. Zbor je otvoren dodijelama značaka novim spašavateljima i priznanja za 10, 20 i 30 godina rada u Službi. Također su dodijeljena i dva najviša priznanja HGSS-a - plakete za 40 godina rada, a njih su primili pripadnici Stanice Zagreb, Đuro Sekelj i Ivan Vauhner.

Zbor je zatim nastavljen radnim dijelom koji se sastojao od 10 stručnih predavanja koja su pokrila cijeli spektar tema - od razvoja medicine u HGSS-u i organizacije Službe, pa sve do tehničkih uređaja i testiranja opreme koja se koristi u spašavanju. Po završetku predavanja službeni dio Zbora spašavatelja je zaključen, a druženje je nastavljeno uz večeru koja je bila, kao i sam Zbor, organizirana u prostoru hotela Lavica u Samoboru.

Alati

2013