Obilježen blagdan Svetog Bernarda - zaštitnika gorskih spašavatelja i planinara

u Ogulinu, kolijevci hrvatskog planinarstva, jučer, 15. lipnja, okupili su se gorski spašavatelji iz cijele Hrvatske ali i ugledni gosti i prijatelji HGSS-a kako bi obilježili i proslavili dan svoga nebeskog zaštitnika Svetog Bernarda.

Svečanost je započela svetom misom u crkvi Sv. Križa u Ogulinu, nakon čega su se uzvanici uputili u Gradsku vjećnicu u Ogulinu, gdje je pogledana video projekcija o radu i djelovanju Hrvatske gorske službe spašavanja, kratki govori domaćina, uzvanika i gostiju. Svečanost je iskorištena i za dodjelu priznanja institucijama i pojedincima koji su nesebično pomagali rad HGSS-a.

Ovom prilikom, među ostalima, za izuzetan doprinos u razvoju gorskog spašavanja i pomoći u radu Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja priznanja su primili dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske.

Također su dodijeljene značke spašavateljima koji su na ispitu za gorskog spašavatelja uspješno savladali i opravdali svoj pripravnički staž u službi i stekli zvanje Gorskog spašavatelja. Svečanost je završila svečanom večerom u obližnjem hotelu.

O Svetom Bernardu
Sv. Bernard je rođen početkom XI. stoljeća u plemićkoj obitelji u dolini Aoste, Italija. Posvetio se vjeri te je zbog izuzetne pobožnosti, kojom se kao mladi svećenik odlikovao, imenovan arhiđakonom. Ta dužnost obvezala ga je na stalne propovijedi (unutar cijele regije), te na brigu za siromašne. Kako se Aosta nalazi u Alpama, sv. Bernard je znao dočekivati izmorene putnike koji bi u grad stizali nakon teškog prijelaza obližnjeg Monte Giovea. Na Monte Gioveu je dao sagraditi dva planinarska utočišta - GOSTINJCE (za iznemogle putnike, gorštake i sve one koji se iz bilo kakvog razloga nađu u planinama). Ta utočišta danas nose njegovo ime (Grande San Bernardo - bliže Aosti i Piccolo San Bernardo - na talijansko - francusko - švicarskoj granici). Umro je 1086.g. O popularnosti štovanja ovog sveca govori nam velik broj planinarskih crkvica koje nose njegovo ime. On nije samo zaštitnik planinara, gorskih spašavatelja, već i zaštitnik svih onih koji dospiju u gorje. Neke tehnike gorskog spašavanja se s pravom zovu njegovim imenom. Zbog svega navedenog, s punim pravom, našeg zaštitnika Sv Bernarda možemo smatrati i prvim pravim gorskim spašavateljem.

Alati

1165