Obnova znanja za pružanje prve pomoći Stanice Čakovec

HGSS stanica Čakovec organizirala je u nedjelju 26. studenog radionicu obnove znanja iz prve pomoći za sve svoje aktivne članove, njih dvadeset.

Brzom i vješto odrađenom završnom terenskom vježbom u kojoj su pronašli, zbrinuli i transportirali dvoje unesrećenih do vozila hitne pomoći, svih je dvadeset članova HGSS Stanice Čakovec uspješno prošlo program relicenciranja za pružanje prve pomoći u neurbanim i teško pristupnim mjestima.

Primjereno zbrinuti unesrećene te ih što prije i sigurnije dovesti od mjesta nesreće do mjesta na kome ih mogu preuzeti stručne službe hitne pomoći osnovna je zadaća i svrha postojanja Hrvatske gorske službe spašavanja. Stoga članovi HGSS-a posebnu pažnju posvećuju upravo pružanju prve pomoći u neurbanim i teško pristupnim mjestima, za koje licencu moraju potvrditi svake tri godine.

HGSS stanica Čakovec organizirala je u nedjelju 26. studenog radionicu obnove znanja iz prve pomoći za sve svoje aktivne članove, njih dvadeset. Radionica se održala u prostorijama Gradskih bazena Čakovec te u obližnjoj šumi Globetka, u kojoj je provedena završna terenska vježba.

Svih je dvadeset polaznika programa pokazalo i dokazalo dobro poznavanje gradiva podijeljenog na nekoliko radionica: tehnike oživljavanja i održavanja života bez i s automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD), brzi pregled ozlijeđenog, imobilizacija kralježnice i dugih kostiju, zaustavljanje krvarenja te upotreba zavoja i trokutnih marama. Položenim tečajem svi članovi Stanice produžili su važeću licencu za pružanje prve pomoći u neurbanim i teško pristupnim područjima na sljedeće tri godine.

Alati

872