Obuka ''Public safety diver'' za speleoronioce HGSS-a

U razdoblju od 4. do 8. prosinca 2019. Za članove speleoronilačkog tima HGSS-a održana je obuka ''Public safety diver'' od strane agencije ERDI (Emergency Response Diving International).

Potreba za ovakvom obukom postojala je već dugo vremena jer ronioci HGSS-a vrlo često sudjeluju u potragama utopljenicima (nestalim) osobama u rijekama i jezerima.

Ovakve potrage su dugotrajne, a ronioca koji su osposobljeni za isto je vrlo malo. Uvjeti u kojima rone vrlo često su ekstremni u smislu jakih struja u rijekama, vrlo niske temperature vode, velike mutnoća vode, te brojnih predmeta u vodi kao što su granje, čelične konstrukcije i slično. Sve to predstavlja određene rizike za same ronioce. ERDI instruktori HGSS-a odradili su edukaciju za 6 novih ronioca za javnu sigurnost koji djeluju unutar HGSS-ovog Odjela za speleoronilačko spašavanje pri Komisiji za speleospašavanje.

Logistiku za provođenje tečaja omogućio je KPA Marsonia. Simulacija traženja nestale osobe radila se u rijeci Savi, kod Slavonskog Broda. Hladna i mutna voda od 6˚C i jake struje rijeke Save omogućila je obuku u realnim uvjetima kakve novi ronioci mogu očekivati u svojim budućim akcijama. Velika važnost pridavala se strogim sigurnosnim pravilima kako bi se spašavatelji ronioci što manje izlagali riziku. U sklopu tečaja učila se podjela zaduženja za ključne osobe u timu te metodologija potrage. Omogućena je bila proba rada s full-face maskama i komunikacijskim sustavom. Na ovaj način je moguće vrlo precizno navigiranje ronioca u sektoru predviđenom za potragu te vrlo detaljno podvodno pretraživanje. Koliko su uvjeti bili zahtjevni se vidjelo na vježbama u kojima je trebalo i 5 do 6 urona u relativno malom području za pronaći traženi predmet. Tečaj je završio uspješno, a s njime se ostvario i jednako važan cilj, a to je povezivanje i suradnja ronioca unutar HGSS-a.

Alati

960